Український уряд розкручує інфляцію, щоб впоратися з внутрішніми боргами. Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«Справа в тому, що підняти облікову ставку з 14,5% до 19,5%, тобто до рівня офіційної інфляції, просять самі банкіри. Вони пояснюють, що на цю різницю 5% у них впала вартість активів. А НБУ, борючись з інфляцією монетарними методами, намагається її зменшити. Але паралельно Кабмін розуміє, що обслуговувати внутрішні борги України вже не може й сам розкручує інфляцію», - сказав Гончаров.

Експерт пояснив, що робиться це шляхом підвищення тарифів на монополії, підвищенням акцизів, податків тощо.

«А собівартість кінцевої продукції лягає тягарем на реальний сектор економіки. Таким чином, ціна тарифів всепроникна, тому інфляція зростатиме. Як можна тоді з НБУ вимагати боротьбу з інфляцією, якщо регулятор не може своїми методами вплинути на цей процес?» - поставив риторичне питання він.

Нагадаємо, 25 листопада Нацбанк заявив, що найближчим часом не має наміру підвищувати облікову ставку до рівня інфляції. Це запропонували зробити представники Незалежної асоціації банків України під час традиційної наради голови НБУ з керівниками 40 найбільших вітчизняних банків. У відповідь їм було сказано, що облікова ставка нещодавно була підвищена (з 12,5% - до 14%), тому недоцільно робити це знову.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46