Віялові відключення електроенергії незаконні. Таку думку висловила ForUm'у генеральний директор управлінської компанії «Спілка власників житла» Ольга Пальчикова-Козуб.

«Комунальна послуга - це за визначенням послуга, яка надається безперервно. Так написано в законі. Віялове відключення - це беззаконня», - зазначила експерт.

За словами Пальчикової-Козуб, електроенергії для Києва виробляється достатньо.

«Електроенергії на території Києва предостатньо. Вона у нас йде з Київської ГЕС. Це не вугілля, не зона АТО. Чим обгрунтовані віялові відключення?» - порушила питання експерт.

Головною причиною проблем з електро- і теплопостачанням Пальчикова-Козуб назвала монополізацію енергопостачальних підприємств.

«Проблема в тому, що все монополізоване. Або новий уряд знає і не хоче нічого зробити, або не може. Якщо не може, давайте, знову націоналізуємо (підприємства - Ред.) і виженемо цих монополістів. Це все повинно належати київської громадськості. А воно не належить. Комунального майна як такого у нас немає. Всі комунальні підприємства - це пшик, мильна бульбашка. Це підприємства, які просто «відмивають» гроші наші з вами. За що ми платимо - незрозуміло», - пояснила експерт.

«Собівартість одного кіловата досі не визначена. Ніхто не знає, що входить у вартість однієї гігакалорії і одного кіловата. Це таємниця за сімома печатками. НКРЕ на це не реагує», - додала експерт.

При цьому Пальчикова-Козуб зазначила, що енергозберігальні технології в Україні не хочуть впроваджувати на урядовому рівні.

«Є технології, які дозволяють здешевити електроенергію до 70% економії. Але їх не дозволяють впроваджувати. Просто нашому уряду, ні старому, ні новому, невигідно ці технології впроваджувати», - підсумувала експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, національна енергетична компанія «Укренерго» запровадила графіки аварійних обмежень потужності і електроенергії для всіх енергокомпаній України з метою збереження цілісності енергосистеми.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом