Експропріація власності інноваційного парку BIONIC Hill може обернутися гучним міжнародним процесом, компенсацією збитків інвестору з бюджету та виселенням на вулицю мешканців розформованої військової частини, - заявив в інтерв'ю «Коментарям» доктор права Олексій Фелів, партнер міжнародної юридичної фірми Gide Loyrette Nouel. Він вважає, що прокуратура сама не розуміє своєї кінцевої мети.

«Довести все до статус-кво означало би, що держава в особі Міноборони має повернути близько 16 млн доларів США приватних інвестицій у будівництво нового житла для відселення військовослужбовців та членів їхніх сімей з території розформованого і зруйнованого військового містечка. Це також означало б необхідність викупу нежитлових будівель загальною площею понад 35 тис. кв. м, які законно придбані BIONIC Hill і знаходяться на території спірної земельної ділянки. Нарешті, це також означало б, що всі відселені в нове якісне житло сім'ї військовослужбовців будуть позбавлені своїх осель. Крім того, інвестор може поставити питання про компенсацію витрат на розвиток проекту та повне відшкодування шкоди, завданої внаслідок дій держави», - стверджує юрист.

Зараз прокуратура ініціює перегляд судових рішень багаторічної давнини під виглядом «нововиявлених обставин». Як формальний привід для перегляду справи, прокуратура позиціонує розміщення на в'їзді на ділянку будівель барачного типу, де досі проживають кілька сімей військовослужбовців. Це надуманий привід для перегляду судових рішень, оскільки ще в 2004 році Міністерство оборони взяло на себе договірні зобов'язання знести ці будинки з обов'язковим відселенням мешканців, за що держава отримала у власність низку новобудов для забезпечення цих та інших сімей відомчим житлом. «Гіпотеза про те, що наявність будівель барачного типу - на спірній земельній ділянці змінює її правовий режим з юридичної точки зору є повним абсурдом... З боку мешканців це радше шантаж і хід ва-банк... Сім'ї намагаються не просто отримати у користування нове відомче житло державної власності, а вимагають надання їм квартир у приватну власність», - відповів експерт. За його словами, бараки де-юре не є нерухомим майном і займають 15 соток, тоді як BIONIC Hill намагаються позбавити права власності на всі 147 гектарів.

«Це при тому, що на земельній ділянці розташовані нежитлові будівлі площею понад 35 тис. кв. м, що перебувають у приватній власності BIONIC Hill», - повідомив партнер міжнародної юридичної компанії. Він зазначив, що після вичерпання національних засобів правового захисту BIONIC Hill може звернутися в Європейський суд з прав людини.

«Україна взяла на себе низку міжнародних зобов'язань, у тому числі в частині правосуддя, захисту прав власності, неможливості незаконного позбавлення приватної власності, а також принципу правової визначеності. Ми повинні розуміти, що як держава, ми ніколи не досягнемо успіху, якщо не буде гарантії права власності і впевненості, що судові рішення, які набули законної сили, є остаточними і не можуть переглядатися по кілька разів», - заявив партнер міжнародної юридичної фірми.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152
Теги