Закриття небанківських обмінних пунктів призведе до того, що на ринку з'являться нові «міняйли», які будуть задовольняти попит на проведення валютних операцій.

«Я б вітав таке рішення (закриття обмінників - Ред.), оскільки це не нормально, коли у нас фактично на законних підставах можна порушувати закон, за великим рахунком нічим не ризикуючи. Це факт, який існує у нас вже багато років. Але тоді у Національного банку має бути вимога до комерційних банків щодо продовження роботи обмінних пунктів та роботи у вихідні. Тоді вони повинні забезпечити функціонування всіх послуг, якщо вони хочуть обмінники закрити. Чим більше буде законних можливостей, тим менше буде незаконних. Тому будуть з'являтися міняйли, будуть знаходитися люди, що надаватимуть такі послуги хоч і о 3:00 ночі», - вважає економіст Борис Кушнірук, пише Finance.UA.

Питання появи міняйл - це питання певних обмежень, які не дають законно здійснити операції на відкритому ринку. «Як тільки ми створюємо обмеження, відразу з'являється якась лазівка, в якій є можливість це зробити, обходячи обмеження. Зараз ми стикаємося з обмеженнями по валюті, які провокують потребу в тих же міняйлах. І ви нічого не зможете зробити з цими обмеженнями. Можна кричати, що будемо садити за це, карати тощо, але це неефективно. Як тільки стабілізується ситуація, почнуться реформи і бізнес відчує, що їх кошти не будуть відбирати, курс стабілізується і потреба у міняйлах відпаде. Принаймні доти, доки виникне нова криза», - розповів експерт.

Обсяг угод усіх ліцензованих небанківських обмінних пунктів в Україні становить менше 1 млрд. дол. на місяць. У жовтні він склав 856 млн. дол., оскільки частина угод перейшла на тіньовий ринок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46