Італійська Saipem SpA отримала від замовника офіційне повідомлення про припинення робіт, які вона вела, по будівництву морської частини газопроводу «Південний потік».

В даний час, повідомила в четвер ввечері в прес-релізі італійська компанія, вона не може оцінити економічні наслідки цього рішення для свого бізнесу, так як поки «невідомі як термін припинення робіт, так і остаточне рішення щодо проекту».

Saipem може втратити в майбутньому році до 1,25 млрд євро виручки внаслідок припинення реалізації проекту будівництва газопроводу, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на The Wall Street Journal.

Saipem, в якій Eni належить 43%, за підсумками 9 місяців поточного року отримала чистий збиток у 229 млн євро в порівнянні з 212 млн прибутку роком раніше. У третьому кварталі її чистий прибуток знизився на 25% - до 76 млн євро.

«Повідомлення стосується всіх суден, нині зайнятих у діяльності з укладання труб», - йдеться в прес-релізі.

Як випливає з даних системи пересування суден в реальному часі, судно-трубоукладник Saipem - Castoro Sei - вийшло 29 листопада з болгарського порту Бургас, де воно готувало батоги з чотирьох труб, в напрямку Анапи, звідки повинно було початися будівництво морської ділянки «Південного потоку». Наразі трубоукладник у супроводі буксирувальника Maersk Tracer зупинений в акваторії Чорного моря.

Прямі втрати європейських компаній від заморожування проекту «Південний потік» складуть не менше 2,5 млрд євро, писали ЗМІ. Зокрема, німецька Europipe була визнана постачальником 50% замовлення на поставку труб для першої нитки «Південного потоку» на суму 500 млн євро.

У березні компанія South Stream Transport B. V. ((South Stream Transport B. V. - СП «Газпрому», італійської Eni, французької EDf і німецької Wintershall) уклала контракт на прокладання першої нитки «Південного потоку» з Saipem, дочірньою компанією італійської ENI. Вартість контракту склала 2 млрд євро.

Нагадаємо, 1 грудня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія в нинішніх умовах не може продовжувати будівництво «Південного потоку».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21