В Україні з року в рік зростає кількість проривів тепломереж, і цей рік не стане винятком. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Якщо віялові відключення світла відбуваються за оголошеним графіком і заявленими правилами, то в 90-х практика показала, що це можна пережити. В Україні тоді були такі ж причини - криза. Якщо ж система «впаде» сама від браку потужностей, то знадобиться багато коштів, щоб її відновити», - сказав Сергієнко.

Трохи інша ситуація, за словами експерта, з тепломережами.

«Усім відомо, що тепломережі в Україні застарілі. Проблема, яка стоїть перед центральною владою, - це відсутність реального господаря. Тепломережі у нас бездоглядні. Вони перебувають у власності місцевої громади, а експлуатуються «Київенерго». А «Київенерго» є незацікавленою стороною, адже не платить навіть орендної плати. Ця компанія не зацікавлена в підтримці мереж у належному стані. Якщо б у нас стояли лічильники на входах в будинки і на виході теплогенеруючих потужностей і був би точний облік втрат, тоді можна було би ставити умови. Тоді люди платили б за отримане тепло, і виробник тепла був би зацікавлений у підтримці тепломереж. А у нас - чим далі, тим гірше. Кількість проривів на одиницю часу щороку зростає», - пояснив він.

На уточнююче запитання, чи варто очікувати на збільшення кількості проривів у зв'язку зі зменшенням температури у тепломережах, Сергієнко відповів: «Досвід початку цього опалювального сезону у Києві показав, що мережі старіють. Столиця дуже важко входила в опалювальний сезон. Думаю, решта міст теж, адже у нас єдина система. У всіх великих містах з тепломережами великі проблеми».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83