Українці почали економити на товарах першої необхідності, в тому числі й на засобах особистої гігієни. Про це розповів директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров, пише газета «Вести».

«Менше їсти не стали, зате стали більше економити, зокрема на засобах особистої гігієни. Я спілкуюся з рітейлерами, і вони кажуть, що їх (засоби гігієни. - Ред.) стали рідше купувати», - зауважив він.

Експерти зазначають, що подібна тенденція вже спостерігалася у 2008 р., коли до України дістався світова економічна криза. За словами директора маркетингової компанії «Комкон-Україна» Марини Шуляк, тоді українці економили на всьому, в тому числі й на засобах першої необхідності. А в міру стабілізації економічної ситуації та добробуту громадян збільшувався і попит.

Зараз споживчий попит упав через стрімку девальвацію гривні. «Змінилася вартість усіх імпортних товарів. Наприклад, упаковка підгузників Happy коштувала 190 гривень, а тепер 220. Зросли в ціні мило, зубні пасти, гелі для душу і шампунь», - каже продавець-консультант одного зі столичних магазинів косметики Марина Андріївна.

Як зазначають у виданні, якщо шампуні, зубні пасти та косметику українці стали купувати менше або шукати що дешевше, то різноманітні солі і піни для ванн, маски для волосся, засоби для відбілювання зубів взагалі перестали купувати. «Їх не просто стали купувати рідше, а значна частина населення від них просто відмовилася. Тому деякі торговельні мережі взагалі прибирають з асортименту низку позицій, скорочуючи вибір, наприклад, з п'яти до трьох», - зазначив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Так, щоб утримати решту покупців, на певну групу товарів продавці періодично роблять знижки, але вже відштовхуючись від нової ціни. Наприклад, шампунь Pantene до подорожчання коштував 52 грн, а зараз - 64. «З 1 грудня на нього акція - відпускаємо по 58 грн», - розповіли в одному із магазинів.

Разом із тим газета пише, що інтернет-продажі засобів особистої гігієни за певними категоріями товарів показують зростання. Насамперед тому, що там товари дешевші: немає необхідності платити за оренду торговельних площ і зарплату великому штату продавців. Плюс - в інтернет-магазинах часто проходять різноманітні розпродажі.

Наприклад, директор інтернет-магазину «До-дому» Олександр Петров у бесіді розповів, що вони хоч і спостерігають скорочення попиту на деякі групи товарів (наприклад, попит на лаки для волосся упав на 56%), тим не менш на загальну структуру продажів магазину це практично не вплинуло. Певна продукція навіть показує зростання продажів.

Наприклад, чоловічі та жіночі антиперспіранти у них купують частіше на 52,4% і 193,1% відповідно, декоративну косметику - на 135,2%, мило тверде та рідке - на 41,1% і 23,3% відповідно. Правда, інтернет-підприємці теж почали готуватися до скорочення продажів. «Структура збережеться, а обсяги трохи просядуть», - вважає Олександр Петров.

Згідно з даними видання, одночасно з підвищенням інтересу до інтернет-магазинів українці почали звертати увагу і на товари вітчизняного виробника. Залежно від позиції вони можуть бути на 15-30% дешевші за імпортні аналоги. За відгуками деяких виробників, вони перестали працювати на склади і відразу ж відвантажують продукцію в роздріб.

Проте наголошується, що, за оцінками продавців, товари українського виробництва, а не просто товари, вироблені в Україні міжнародними компаніями, займають усього 5-10% ринку і цей показник збільшився з минулого року. У всьому звинувачують погану маркетингову політику і відсутність реклами. «Товари українських виробників маловідомі, бо продаються переважно в невеликих містах, у звичайній роздрібній торгівлі або на ринках, а в супермаркетах практично не представлені», - сказав Дорошенко.

Своєю чергою, підприємець Юлія Савостіна, автор проекту «Мade in Ukraine», підтверджує нерозкрученість українських брендів, незважаючи на гарну якість продукції. «Шукати продукцію українського виробництва найпростіше в регіонах - на ринках та невеликих магазинах: там, куди виробникам простіше увійти», - сказала вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53
Теги