Представник ОБСЄ Хайді Тальявіні, яка керує переговорами між Києвом, Москвою та ополченцями на сході України, не вважає Мінські угоди остаточно проваленими і наполягає на необхідності їх дотримання. Про це вона заявила в інтерв'ю швейцарському виданню Tagesanzeiger.

Перемир'я, про яке сторонам вдалося домовитися в Мінську, «багато разів порушувалося на стратегічно важливих ділянках», визнала Тальявіні. «Тим не менш, на сотні кілометрів уздовж лінії зіткнення протиборчих військових формувань і у великій зоні припинення вогню воно все ж зберігається... Які б сумні і гідні осуду не були випадки порушення перемир'я, все ж не можна сказати, що його зовсім не дотримують. Зараз завдання радше в тому, щоб його дотримання було повним, безумовним і повсюдним».

Успіх, за її словами, залежить «від доброї волі сторін». «Це питання політичної доброї волі і сумлінного виконання домовленостей», - підкреслила Тальявіні. Вона зазначила, що потрібно домагатися не тільки припинення вогню, але й «політичної стабілізації становища на сході країни, наприклад, шляхом проведення виборів на контрольованих повстанцями територіях», пише «Інопреса». Голосування, організоване 2 листопада ополченцями, з точки зору співрозмовниці Tagesanzeiger, «не було ні вільним, ні прозорим» і легітимним вважатися не може.

Тальявіні розповіла про порядок проведення консультацій у рамках тристоронньої контактної групи Росії, України та ОБСЄ. Такі консультації організовуються на вимогу однієї або декількох сторін, причому досить оперативно - іноді протягом декількох годин. Зустрічі, які уже відбулися, проходили в Донецьку та Мінську, на деяких з них були присутні представники повстанців (особисто або по відеозв'язку). В ході переговорів трапляються суперечки - у такі моменти потрібно зберігати спокій «і через деякий час знову збирати гарячі голови разом», сказала представниця ОБСЄ. Сам факт проведення таких переговорів, на її думку, не свідчить про «фактичне визнання відпадання східної частини України» (формулювання Tageszeitung), «швидше навпаки». Авторитет Тальявіні як модератора переговорів, за її словами, «жодного разу сумніву не піддавався».

Наостанок вона визнала, що українська криза призвела до «зламу європейської архітектури безпеки», яка раніше пережила «потрясіння» в ході російсько-грузинської війни 2008 року. «Скоро ОБСЄ доведеться задуматися, як відреагувати на цей злам», - зазначила Тальявіні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом