Кілька сотень вчителів та їхні профспілкові лідери, які представляють майже всі райони області, 4 грудня провели акцію протесту перед будівлею Тернопільської облдержадміністрації та облради. Про це повідомляє видання Дзеркало тижня.

Причиною протесту стало скасування 20% надбавок за престижність педагогічної праці в п'яти районах області - Тернопільському, Козівському, Лановецькому, Підволочиському та Бережанському.

У Кременецькому районі з листопада цього року знизили рівень надбавок до 10%. «Чому вчителів поділили на чорних і білих?», - обурювалися педагоги.

Вчителі вимагали від нового уряду скасувати постанови №88 та №89 від 25 березня 2014 року, які визначають рівень надбавок педагогам (20%) та бібліотекарям (50%) як граничний. Оскільки це означає, що місцева влада може його коригувати. Освітяни закликають у всіх районах виплачувати ці надбавки у максимальному розмірі.

Від уряду, зокрема Мінфіну, та Верховної Ради вчителі також вимагали не знижувати соціальні стандарти під час формування і затвердження державного бюджету на 2015 рік, запровадити Єдину тарифну сітку в повному обсязі й не допускати практики вимушених відпусток без збереження зарплати педагогам, повідомляє «Корреспондент».

Подібні загальні вимоги напередодні узгодили і підписали керівництво облради та обласної ради профспілок.

«Обласна рада повністю підтримує вимоги вчителів і домагається скасування постанов №88 та №89», - сказав журналістам голова облради Василь Хомінець.

У четвер депутати облради розподілили додаткову дотацію з державного бюджету для області в розмірі майже 50 мільйонів гривень. Начальник Департаменту фінансів облдержадміністрації Степан Скибиляк заявив з трибуни представницького органу, що в цю суму входить надбавка освітянам у повному розмірі.

Раніше видання повідомляло, що соціалка в країні під загрозою, оскільки в регіонах України закінчуються гроші. Зокрема, в Асоціації міст України заявляли, що в бюджетних установах українських міст закінчуються гроші на оплату праці, комунальних послуг та енергоносіїв на листопад-грудень. Держбюджет покриває фінансування органів місцевого самоврядування на 80% від реальної потреби.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43