«Рік тому Люда Нестеренко особливо не замислювалася про свою національність, - оповідає спеціальний кореспондент Los Angeles Times Сабра Айрес, перебуваючи в Іловайську в Донецькій області. - У Нестеренко, дочки українки і росіянина, як і у багатьох людей цього регіону колишнього СРСР, змішалися дві настільки близькі слов'янські культури, що вона практично не відчувала потребу проводити межу між ними».

Будинок героїні статті, де вона жила з двома дітьми підліткового віку, був зруйнований артилерійським снарядом в середині серпня, йдеться в статті. «Хто тепер буде за це відповідати? Який уряд? - нарікає Нестеренко в розмові з автором. - Ми прості, роботящі люди. Ми ніколи ні з ким не воювали, але раптом ми стали ворогом, і здається, ніби Порошенко просто хоче всіх нас прибити».

Роздратування на адресу Києва посилилося, коли президент України Петро Порошенко оголосив, що він повністю припинить бюджетні виплати, фінансування державних служб і роботу банківських послуг на територіях, підконтрольних сепаратистам, пише кореспондент видання. «На даний момент жителі міст східних регіонів кажуть, що там панує відчуття, що Київ більше не буде допомагати українським громадянам, які залишилися на місцях, тому що їм було нікуди йти», - йдеться в статті. «За паспортом я громадянка України, але Київ ніби повністю забув про нас», - поскаржилася Нестеренко в розмові з американською кореспонденткою.

«Наслідки фінансової заморозки підконтрольних сепаратистам територій можуть виявитися катастрофічними», - вважає журналістка. Бюджетники вже п'ять місяців не отримують зарплату. «Тепер, коли місцеві відділення відрізані від центральної банківської системи в Києві, мешканці сепаратистських районів не зможуть знімати готівку з рахунків, які у них могли залишитися», - йдеться в статті.

Ще один житель Іловайська - Олег Плахотін - позбувся житла в серпні внаслідок потрапляння артилерійського снаряда. А він же зовсім недавно закінчив ремонт свого простого цегляного будинку, де він жив з дружиною і 12-річною донькою. «Іловайськ, місто з 15-тисячним населенням, було колись сонним, обласним вузловим містом», - пояснює автор. У серпні місто стало майданчиком ряду важких боїв між армією Києва і сепаратистами.

«Плахотін, як і Нестеренко, не приділяв особливої уваги своєї національності до початку конфлікту, - йдеться в статті. - Його брати і сестри живуть в місті Вінниця в Центральній Україні, де виріс Порошенко. Тепер відносини між ними стали напруженими, і вони рідко телефонують один одному».

«Вони думають, що люди, котрі тут живуть - вороги, а тутешні люди думають те ж саме про жителів заходу (країни. - Ред.), - зазначив у бесіді з автором Плахотін. - Вони живуть ближче до Києва, тому вони симпатизують тій стороні. Герой статті думає, що «Україна вже більше ніколи не буде єдиною».

За матеріалами Inopressa.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54