Україна поки не може заповнити дефіцит вугілля для проходження зимового опалювального сезону, також як і не може обійтися без масових віялових відключень, що почалися по всій країні вчора. Тим не менш чиновники продовжують видавати бажане за дійсне. Учора в. о. міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан поспішив повідомити журналістам, що Росія частково відновила постачання енергетичного вугілля в Україну. Насправді російська сторона продовжує штучно блокувати постачання, щоб, як вважає низка експертів, змусити Україну розпочати переговори з представниками самопроголошених ДНР та ЛНР про постачання вугілля з їхньої території, пише «Капітал».

Видання нагадує, що імпорт вугілля з РФ був зупинений ще в середині минулого місяця. Це спровокувало паніку серед споживачів, оскільки запаси твердого палива на складах українських теплоелектростанцій вичерпуються, а альтернативні постачання Україна нещодавно втратила. Згідно з нормативами енергетиків, сьогодні на складах повинно бути не менше 5,6 млн т вугілля, а в наявності всього 1,5 млн т, заявив учора голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

Минулого місяця запаси вугілля незначно поповнювалися завдяки імпорту з ПАР за контрактом з компанією Steel Mont. Але після початку прокурорської перевірки чистоти угоди Steel Mont вирішила обмежитися постачанням 0,5 млн т замість запланованих 1 млн т.

Газета зазначає, що у вчорашній заяві Продана про часткове відновлення постачань вугілля з РФ відчувалася певна невизначеність. Він навіть зробив застереження, що імпорт з Росії зараз здійснюється з деякими проблемами. «Якась частина вугільної продукції випускається, якась гальмується без причин, тобто постачання здійснюються неритмічно», - зазначив Продан. При цьому він уточнив, що проблем з постачанням вугілля зазнає як державна енергокомпанія «Центренерго», так і підконтрольний Рінату Ахметову енергохолдинг ДТЕК.

Між тим прес-секретар «Центренерго» Оксана Єгорова заявила, що ТЕС її компанії ніякого вугілля з Росії не отримують: «Постачання не здійснюються, вагони з вугіллям стоять на кордоні». На запитання кореспондента видання, яким чином компанія планує покрити дефіцит, Єгорова відповіла, що це вирішує уряд, але додала, що нинішніх запасів вугілля вистачить лише на два тижні. У прес-службі ДТЕК заявили, що зараз в Україну прямують вагони з вугіллям, оформлені до 21 листопада. «Нові відвантаження не здійснюються. 26 листопада 2014 р.

ДТЕК отримав письмову відповідь від російських постачальників - відвантаження продукції заборонене усним розпорядженням «Російських залізниць», - зазначили в прес-службі компанії. - Перспектива подальших постачань залишається неясною. У сформованій ситуації ДТЕК опрацьовує альтернативні варіанти постачання ресурсу».

У Росії взагалі роблять вигляд, що до проблем українських енергетиків жодного стосунку не мають. Начальник управління зв'язків з громадськістю вугільної компанії «Кузбассрозрізвугілля» Лариса Береснєва на запитання про причини затримки постачань вугілля в Україну повідомила таке: «У мене немає інформації про затримки постачань. Ми постачаємо вугілля тільки на ДТЕК щомісяця в розмірі 300-400 тис. т». Представники ВАТ «Російські залізниці» (РЗ) вчора заявили «Капіталу», що заборони на постачання вугілля в Україну підприємство не вводила. У прес-службі РЗ повідомили, що відправлення вагонів з вугіллям припинялося в ручному режимі через обмеження пропускної здатності (перевантаження інфраструктури) на прикордонних пунктах Росії та України. Сьогодні, заявили в РЗ, немає інформації про затримки вугілля, що прямувало в Україну, як і не існує гарантій, що не буде надалі зупинок або затримок транспортування цієї продукції через уже згадані причини.

У департаменті зв'язків з громадськістю міністерства енергетики РФ, яке вітчизняні експерти називають одним з ініціаторів заборони постачань вугілля в Україну, вчора відмовилися від коментарів.

Основна причина перебоїв з імпортом вугілля з Росії, на думку Волинця, в тому, що російська сторона намагається схилити Україну до початку переговорів і закупівель вугілля на шахтах, що перебувають під контролем ДНР і ЛНР. Сьогодні, за його даними, на балансі державних і приватних шахт на окупованій території є понад 5 млн т вугілля. За його словами, щоб населення зазначених регіонів - близько 3,5 млн осіб - не підняло бунт (оскільки їм не платять зарплату і не можуть забезпечити продуктами) Росія змушує Україну вирішити соціальну проблему окупованих областей шляхом закупівель там палива для своїх ТЕС. Фахівець вважає, що якщо російське вугілля так і не дійде до України, то іншого виходу, крім як закуповувати паливо у ДНР та ЛНР, у країни просто не буде.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42