Вкладники VAB-Банку, мітингувальники біля будівлі Верховної Ради закликають депутатів врятувати банк і їх заощадження, передає кореспондент Forum'у.

Активісти вважають, що ігнорування керівництвом НБУ 500 тисяч вкладників свідчить про причетність до цього глави Центробанку Валерії Гонтаревої.

Один з активістів, Іван Карасьов, сказав у коментарі Forum'у, що Центробанк «повинен бачити такі речі заздалегідь». «Банкрутство практично будь-якого банку показує, що банк цей порожній - у балансі зяє величезна діра, ніяких активів немає, зате повно зобов'язань, - зазначив він. - Причому з'ясовується це вже після того, як в банк була введена адміністрація. У світі давно розроблені методики, що дозволяють контролювати стан банків та попередити їх банкрутство, вчасно рятувати - чи давати збанкрутувати, але не давати вивести активи».

Крім того, активіст зазначив, що «всім відомо, як працюють банки олігархів». «У населення збираються депозити під будь-які відсотки, потім за рахунок цих грошей банк кредитує бізнес свого основного акціонера, - говорить він. - Якщо у цього бізнесу справи йдуть погано, банк просто свідомо топиться: звідти заздалегідь виводяться всі ліквідні активи, на банку залишаються тільки борги перед вкладниками і контрагентами. Розплачується за все Фонд гарантування вкладів, тобто в кінцевому рахунку - всі інші вкладники всіх інших банків, за рахунок грошей яких і наповнюється фонд».

За його словами, ситуація з VAB-Банком Олега Бахматюка - типовий приклад, оскільки про те, що він перебуває на межі банкрутства, було відомо ще у вересні. «Відомо, що тільки в травні НБУ видав цьому банку рефінансування на 480 млн грн, - каже Карасьов. - Нацбанк у вересні дозволив не повертати кредити, видані на його підтримку ще в 2008-2009 роках. Вже в жовтні банк отримав рефінансування, про що Нацбанк публічно заявляв, не назвавши суми. І всі гроші зникли, бо далі рятувати банк регулятор не став. Те, що цей банк порушив норматив по лімітах на одного позичальника - тобто більшу частину грошей вклав у інші компанії Бахматюка - теж було давно відомо, але жодних дій не робилося. Та тільки спершу видавши такому банку гроші, НБУ вже після відмовився від рефінансування. Де логіка? Або треба було вже тягнути далі банк, розмиваючи частку Бахматюка, або валити банк раніше, не даючи йому жодних грошей, які були миттєво розпиляні. В результаті у збитках всі, крім самого Бахматюка, який розповідає, як його образили».

Активіст вважає, що об'єднання вкладників повинні будуть змушувати працювати сам Нацбанк. «Пікети, звернення, заяви - всі засоби хороші, якщо чиновники НБУ не хочуть виконувати ту роботу, на яку їх найняли. І нехай потім не скаржаться - чого це у них під стінами кожний день мітинги. Як тільки почнете займатися справою - не буде ніяких претензій і у вкладників, не буде і ніяких мітингів», - заявив він.

Нагадаємо, мітингувальники вкладники заявляють, що банк був пограбований акціонером Олегом Бахматюком за сприяння голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Активісти вимагають створити робочу групу у парламенті із залученням до її складу вкладників банку і доручити їй розібратися у фінансовій ситуації банку, визначити причетність керівництва НБУ і акціонера Бахматюка до визначення банку неплатоспроможним, перевірити законність введення тимчасової адміністрації, проаналізувати діяльність НБУ за останній рік і розслідувати рух грошових коштів, виділених на рефінансування VAB-Банку, з'ясувати причини стійкої фінансової нестабільності. Серед вимог також - ініціювати націоналізацію банку, розробити і подати на реєстрацію законопроект про гарантування державою збереження коштів вкладників у повному обсязі та повернення довіри до банківської системи.

Обурені вкладники вимагають ініціювати і направити генпрокурору звернення про необхідність розпочати досудове розслідування дій посадових осіб банку: О. Бахматюка, Д. Мальцева, Н.Василюк, А. Головко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

94