Ряд українських енергопідприємств не відповідає умовам Третього енергетичного пакету. Про це ForUm'у повідомив керівник Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко, коментуючи заяву Кабміну про здійснення заходів щодо впровадження Третього енерегопакету.

«Третій енергетичний пакет - це речі, пов'язані з вільним доступом до труби, з недопущенням суміщення видів діяльності, володінням активів добувної компанії та компанії, яка продає (компанія-постачальник не має права володіти транспортним відділом) тощо. На декларативному рівні це вирішили. Але у нас залишається багато суб'єктів, які не відповідають Третьому енергетичному пакету», - зазначив експерт.

За його словами, НАК «Нафтогаз», обласні газопостачальні та енергопостачальні компанії не відповідають вимогам європейських енергопакетів.

«З основних невідповідностей - НАК «Нафтогаз», який до кінця не поділений. Є механізми, які дозволяють у рамках Третього енергетичного пакету зберігати вертикально інтегровану систему - зберегти право володіння компанії-постачальника транспортними активами. Але там дуже жорстко регламентований механізм контролю з боку регулятора ринку і з боку самої компанії, щоб не допустити використання цих активів для боротьби з конкурентами. Тобто - володіти можна, а керувати - не можна. У цьому сенсі НАК «Нафтогаз» необхідно чітко визначити модель управління, необхідно чітко розуміти, яким шляхом йде НАК, застосувати при реформі класифікацію Третього енергетичного пакету», - пояснив експерт.

«Друга група підприємств, які не відповідають ні Другому, ні Третьому енергопакетам, це облгази, які поєднують в собі транспортні і постачальні функції. І з обленерго - та ж історія», - уточнив Дяченко.

За словами експерта, заходи з впровадження енергопакетів поки тільки задекларовані.

«Процес реформ розпочато, до 2015 року повинні початися реальні реформи з поділом, але на сьогоднішній день ці компанії не відповідають Третьому енергетичному пакету і Другому теж. Ми можемо задекларувати, що ми його запровадили, і почати приводити підприємства та механізми до Третього енергетичного пакету», - сказав Дяченко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом