Обмеження у сфері енергопостачання не виглядають логічними без введення воєнного стану. Таку думку висловив ForUm'у керівник Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко, коментуючи рішення уряду у газовій політиці країни.

«Якщо б ми офіційно визнали, що у нас йдуть бойові дії і ввели воєнний стан, все це було б зрозуміло, не викликало б питань. А у нас визначають, що йде АТО, хоча це повноцінна війна, і вганяють у ситуацію, коли виходить, що це рішення про можливості обмеження постачань, силове регулювання цін, обов'язкове зберігання частини видобутого газу у сховищах, жорстке регламентування - що, куди, і хто буде продавати - це все не ринкові речі. В рамках воєнного стану це було б допустимо, але зважаючи на те, що ми юридично не ввели воєнний стан, це виглядає як антиринкові заходи», - пояснив Дяченко.

При цьому, на думку експерта, ці рішення носять ситуативний характер.

«Ці рішення, які прийняли на зиму, - це відхід від конкурентних принципів. Але це речі, які дозволять нам пройти зиму. Зараз питання стоїть так», - сказав Дяченко.

Як раніше повідомляв ForUm, опубліковано постанову Кабміну №596 від 07.11.2014 р. «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами». Згідно з цим документом, на період з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року 90 промислових підприємств України зобов'язані купувати природний газ виключно у «Нафтогазу». Здійснювати закупівлю у інших постачальників забороняється.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом