Уряд продовжує витісняти приватних постачальників газу з ринку. Минулого тижня Кабмін суттєво розширив перелік великих промислових підприємств, які зобов'язані закуповувати газ цієї зими виключно у НАК «Нафтогаз України», пише «Капітал».

Газета підкреслює, що якщо попередні заходи з монополізації газового ринку ще дозволяли приватним газодобувачам якось маневрувати, то зараз деякі вже готові піти з ринку.

Видання нагадує, що 7 листопада Кабмін затвердив список підприємств, які повинні були в зимовий період - з 1 грудня - закуповувати газ виключно у «Нафтогазу». Через 5 днів - 12 листопада - світ побачила ще одна урядова постанова, якою промпідприємства зі списку зобов'язувалися почати «співпрацю» з «Нафтогазом» не з 1 грудня, а негайно. Це викликало шквал обурення представників приватних газовидобувних компаній.

Минулої п'ятниці уряд опублікував чергову постанову - № 647 «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими підприємствами». Документ містить новий, доповнений і розширений список компаній, які зобов'язані в період з 1 грудня 2014 р. по 28 лютого 2015 р. купувати газ тільки у «Нафтогаз України», - тепер замість 90 компаній у переліку вже 168. Щоправда, деяким щасливцям, задля справедливості зазначимо, вдалося залишити black list. Зокрема, «Донцементу», «Миколаївцементу», «Енергії».

Учасники ринку зазначають, що розширення списку промпідприємств, які повинні купувати газ тільки у однієї компанії, призведе до ще більшої монополізації ринку: якщо раніше був хоч якийсь маневр для приватних газовидобувних компаній та їхніх клієнтів, то тепер будь-який хоч трохи платоспроможне підприємство зобов'язане купувати газ тільки у «Нафтогазу». «Замість створення сприятливого ринкового середовища (у тому числі для інвесторів) Кабмін переводить ринок газу на ручне управління. Це призведе до того, що колись головне завдання країни - збільшення внутрішнього видобутку газу - втратить на багато років інвестиційну привабливість», - коментує ситуацію директор Регіональної газової компанії (РГК) Олександр Притика.

Дії уряду руйнують напрацьовані проекти, ставлять хрест на бізнес-планах і можливості продовжувати виробничу діяльність, заявив фінансовий директор спільного підприємства Полтавська газонафтова компанія Євген Паленка. «Фактично держава анулює всі контракти, укладені між споживачами «зі списку» і приватними газодобувачами. Останнім доведеться або видобувати на закачування у сховища, або припиняти видобуток, - нарікає Паленка. - Я, як фінансист, буду рекомендувати власникам зупинити видобуток».

Проблеми виникнуть не тільки у постачальників газу, але і його споживачів. Наприкінці листопада «Нафтогаз» склав баланс на грудень: це план розподілу та постачання газу від постачальників і газодобувних компаній споживачам. Усі постачальники подали в «Нафтогаз» для формування цього балансу документи про те, кому і в якому обсязі вони постачатимуть газ наступного місяця. Але сьогодні частина цих даних втрачена (або свідомо видалена з балансу). Представник газодобувної компанії, що побажав зберегти анонімність, повідомив, що його компанія подала документи про те, скільки газу і яким споживачам вона буде постачати в грудні, але до облгазів ця інформація не дійшла, значить, клієнти компанії свій газ не отримають.

Уряд своїми діями не тільки монополізує ринок, але порушує низку чинних законів, вважають фахівці. В. о. президента всеукраїнської громадської організації «Союз учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін, коментуючи «Капіталу» рішення уряду, сказав, що воно йде врозріз із Конституцією України, законом «Про функціонування ринку природного газу», а також не відповідає Третьому енергопакету і договору про приєднання України до Енергоспівтовариства. Він також зазначив, що від цього рішення постраждають не тільки добувачі, але й споживачі - ціни у «Нафтогазу» вищі, ніж у «приватників». Бакулін нагадав, що 95 % тих споживачів, які тепер будуть зобов'язані купувати газ у «Нафтогазу», раніше працювали з незалежними постачальниками, закуповуючи газ внутрішнього видобутку. «Який сенс купувати ресурс у Росії, якщо в Україні є видобуток газу, але при цьому у своїх контрактах «Нафтогаз» не гарантує, що він зможе поставити цей ресурс споживачам?» - запитує він.

Олександр Притика вважає, що таким чином українська влада намагається зібрати гроші з платоспроможного сектору економіки, тим самим рятуючи «Нафтогаз», який уже давно мав бути оголошений банкрутом. Що ж стосується шансів приватних газовидобувників відстояти свої права в судах, Притика сказав таке: «Подавати протести або позови сьогодні безперспективно - немає інструменту боротьби з урядом».

За інформацією Бакуліна, більшість споживачів уже мають законтрактовані обсяги газу, і якщо їх не вибрати, доведеться платити штрафи. Причому в деяких договорах ці неустойки доходять до 100 % вартості невибраного газу. Такі проблеми доведеться вирішувати, зокрема, ОПЗ, який, як уже писав «Капітал», має договір щодо реверсного постачання газу з німецьким концерном E.ON. Поки в компанії не розуміють, як розрулювати ситуацію. Проблеми і у «Арселорміттал Кривий Ріг». В. о. генерального директора підприємства Парамжит Калон заявив, що завод виконає постанову уряду і перейде на закупівлю природного газу у «Нафтогазу». Але нагадав, що досі він щомісяця купував до 65 млн куб. м газу у вітчизняних приватних видобувачів, а з 1 жовтня став також закуповувати газ у Словаччині.

У деяких випадках тягар збитків ляже на газовидобувників та постачальників. За словами Паленки, ряд клієнтів його компанії вже оголосили форс-мажор, що знімає з них відповідальність за оплату газу, а газодобувач повинен буде взяти на себе фінансові ризики.

Крім монополізації постачання газу «Нафтогазом», уряд підніс споживачам ще один «сюрприз»: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підвищила граничні ціни на газ для промислових споживачів з 5100 до 5900 грн за 1 тис. куб. м. Не варто забувати, що на цю суму потрібно накинути ще 20 % ПДВ, 2 %-й збір у вигляді цільової надбавки до тарифу, а також тариф на транспортування і розподіл газу. В підсумку ціна від «Нафтогазу» становитиме в середньому 7564 грн за 1 тис. куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

85