Заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський вважає, що втрата Криму внаслідок окупації Росією була результатом позаблокового статусу України. Про це він сьогодні, 28 листопада, сказав на конференції в Києві.

«Ми не можемо собі дозволити бути нейтральною країною. Україна замкнулася на собі і пропустила Росію. Україна обрала шлях позаблоковий і втратила Крим. Ось наслідки», - заявив Лубківський.

Разом із тим він зазначив, що для України це неприйнятно як з точки зору світогляду, так і з точки зору світового досвіду та практик.

Також, на його думку, Росія Україні потрібна як демократична, вільна і прогнозована держава, яка здатна грамотно вирішувати свої масштабні, колосальні соціальні й економічні проблеми, повідомляє УНІАН.

«Таким чином, ми повинні розуміти, що Росія неминуче буде змушена повернутися до простору цивілізованих відносин з Україною і світом. Альтернативи цьому немає, але сценарії потрібно відпрацьовувати всі. Історія з Кримом, історія зі сходом (України. - Ред.) навчила нас найважливішого - не потрібно боятися передбачати найгірше, потрібно готуватися до гіршого, більш того - потрібно бути в стані мобілізації», - підкреслив Лубківський.

Він додав, що Україна, незважаючи ні на що, повинна відстоювати підхід мирного вирішення ситуації.

Нагадаємо, наприкінці березня 2014 року Росія анексувала АР Крим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом