В Україні активізувалися схеми рейдерства 2008 року. Таку думку Forum'у висловив експерт Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Сергій Кравченко.

«Рейдерське захоплення СПП «Чумаки» далеко не перше. Схожа історія трапилася з ІПГ «Схід», яка займалася нафтопродуктами (спроби повернути в державну власність майно ЗАТ «Рівненський ливарний завод» (РЛЗ), ініційовані посадовими особами його акціонера - Рівненського заводу тракторних агрегатів (РЗТА). - Ред.). Це на сьогодні тенденція, яка отримала поштовх, швидше за все, у зв'язку з тим, що законодавча база не є досконалою. Крім того, деякі люди не відчувають своєї відповідальності перед державними органами», - сказав Кравченко.

Експерт назвав закон про товариства з обмеженою відповідальністю «недосконалим».

«У цьому законі є багато лазівок, якими можна скористатися, щоб захопити фермерське підприємство, як у випадку з СПП «Чумаки», або будь-яке інше. Враховуючи, хто брав участь у рейдерському захопленні ЗАТ «Рівненський ливарний завод» та цього фермерського підприємства, то я думаю, що це одні й ті ж люди, капітали і виконавці. Поки ми не притягнемо цих людей до відповідальності, ситуація не зміниться», - вважає він.

«Поки ми не притягнемо до відповідальності суди, прокуратуру, міліцію і СБУ, які бачать те, що відбувається і нічого не роблять, рейдерство буде продовжуватися. Якщо взяти ІПГ «Схід», то вони зверталися до генерального прокурора. Але реакції як такої немає, лише відписки. Захистом прав власності повинні займатися на рівні генерального прокурора. Якщо дотримувати Конституції, то приватна власність - це святе право будь-якого громадянина. Такі факти рейдерства складно пояснити. Як таке можливо? Я такого не очікував. Зараз відновлені всі схеми 2008 року: біле рейдерство, сіре, чорне, червоне. Вони як під копірку лягли у 2014 році і чудово працюють. Як казав класик: якщо зірки запалюються, значить це комусь потрібно», - додав Кравченко.

Нагадаємо, що ТОВ «Юнісон груп» заявило про рейдерське захоплення СПП «Чумаки», тваринницького комплексу в селищі Чумаки Дніпропетровської області, яке відбувається з мовчазної згоди Дніпропетровського районного управління юстиції Дніпропетровської області. У зв'язку з цим компанія звертається до Міністерства юстиції України та особисто до в. о. міністра юстиції Павла Петренка з вимогою втрутитися в ситуацію і припинити незаконний переділ приватної власності, який відбувається за участю структурної одиниці Міністерства.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36