Україні потрібні не прозахідні і не проросійські, а проукраїнські політики, які проведуть реформи, забезпечать енергетичну та економічну незалежність країни, збережуть її територіальну цілісність. Щоб досягти цієї мети, необхідно здійснити низку кардинальних змін у системі державного управління, вважає заступник голови Громадського руху «Український вибір» Юрій Загородній.

«У лютому 2014 р., під пострілами снайперів, у муках і крові, на Майдані народжувалася й міцніла нова сила - громадянське суспільство. Мільйони українців вимагали повалити диктаторський режим Януковича, повернути владу народу, відновити Конституцію 2004 р., викорінити корупцію, провести повне «перезавантаження» влади. Після повалення Януковича і повернення до парламентсько-президентської форми правління вся Україна, увесь світ були впевнені, що Революція гідності завершилася перемогою Українського народу. Через дев'ять місяців прийшло розуміння: перемога обернулася поразкою, а плодами революції, в повній відповідності з відомими словами Карлейля, скористалися «пропащі негідники», - написав Загородній у своїй статті на сторінках «Аргументів і фактів в Україні».

Експерт нагадав, що до 2004 року Україна дотримувала політики багатовекторності: головною метою влади було забезпечити економічну і політичну незалежність України, а не вибір вектора інтеграції. «З приходом Ющенка все змінилося. Вступ України у НАТО, потім в Євросоюз зводилася в ранг національної ідеї. Всі, хто цю ідею підтримував, вважалися прозахідними, хто критикував, - проросійськими. Протягом останніх десяти років поділ на прозахідні і проросійські сили став домінантною характеристикою політичного життя України. Захопившись грою на «великій шахівниці», влада забула про головне - про народ - і не помітила змін, що відбуваються у країні», - стверджує Загородній.

На його думку, Україна стала кардинально іншою - суспільство більше не вірить у доброго російського або європейського сусіда, який виведе Україну з кризи. «Українці усвідомили: підписання Угоди про асоціацію не є запорукою здійснення «європейської мрії». Україні потрібні не прозахідні і не проросійські, а проукраїнські політики, які проведуть реформи, забезпечать енергетичну та економічну незалежність країни, збережуть її територіальну цілісність», - підкреслив представник «Українського вибору».


Для цього, на його думку, необхідно кардинально змінити систему державного управління. «Україна має стати по-справжньому демократичною державою, у якій влада належатиме не чиновникам, не олігархам, а народу. Настав час реалізувати ідею істинного народовладдя, зробити Україну парламентською республікою, забезпечити децентралізацію влади і розширення прав регіонів», - підсумував Загородній.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25