Чотири кримських музеї звернулися в суд Амстердама для врегулювання питання про повернення на півострів колекції скіфського золота, повідомив ТАСС директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін.

«Дійсно, об'єднання музеїв подало позов у суд. Юридичні тонкощі я розповісти не можу. Але ми маємо намір у суді домагатися повернення наших експонатів», - сказав він.

На початку лютого 2014 року колекція з більш ніж 2 тис. експонатів була вивезена на виставку в Амстердам. Повернутися в Крим скіфське золото повинно було до 1 червня 2014 року. Однак у зв'язку з анексією півострова Нідерланди призупинили процедуру передачі цінностей до вирішення юридичних суперечок між Росією та Україною.

У Криму неодноразово заявляли, що мають повне право на повернення експонатів, оскільки всі предмети були знайдені на території півострова і зберігалися в музеях республіки.

У числі музеїв, чиї експонати зараз знаходяться в Амстердамі, - Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник та Національний заповідник «Херсонес Таврійський».

Експонати Київського музею, які також були представлені на виставці в Голландії, у вересні були повернуті Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом