Суд у Вашингтоні ухвалив розділити $100 мільйонів, які колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко приховував в офшорах.

Уряд США може отримати $75 мільйонів, а банк на острівній державі Антигуа - $25 млн.

Американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько $250 мільйонів, які Лазаренко вивів з України корупційним шляхом.

За словами партнера юридичної компанії AGG Джина Берда, Україна втратила шанс офіційно увійти в цю справу, яка вже добігає кінця, повідомляє «Укрінформ», посилаючись на «Голос Америки».

У той же час, вважає юрист, Київ ще має можливість претендувати на гроші, виведені колишнім прем'єр-міністром.

«Існують прецеденти, коли ті гроші, які США конфіскували в іноземних осіб, визнаних винними у порушенні американських законів, були використані для фінансування проектів у цих країнах», - пояснив Берд.

Щоб отримати шанси хоч якось використовувати вкрадені Лазаренком кошти, юрист порадив українському уряду вже зараз ініціювати переговори на цю тему з Міністерством юстиції США.

Нагадаємо, Лазаренко обіймав посаду прем'єр-міністра України з травня 1996 по липень 1997 року. У 2004 році його засуджено судом США за «фінансові зловживання» і засуджено до дев'яти років тюремного ув'язнення та штрафу. У листопаді 2012 року був звільнений з федеральної в'язниці і переданий імміграційній владі.

4 листопада 2013 року Міністерство доходів і зборів України розпочало судовий процес у США і Швейцарії для захисту інтересів держави Україна у справі про розкрадання $200 млн, у незаконному привласненні яких підозрюється група осіб, включаючи українських екс-прем'єрів Юлію Тимошенко та Павла Лазаренка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30