Існують ризики для подальшого падіння гривні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр економіки, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Сергій Терьохін.

«Інформація про стан золотовалютних резервів - це не новина. Минулого тижня у них було близько 12 мільярдів. Незрозуміло, яка структура цих резервів: гроші до запитання на валютних рахунках, або цінні папери. Що стосується золота, то глава НБУ сама визнала, що був великий продаж не так давно», - зазначив він.

Терьохін пояснив, що існує два показники, що свідчать про необхідну наявність золотовалютних резервів для підтримки стабільності національної валюти. «Це можливість фінансування тримісячного імпорту та повернення валюти за валовими міжнародними зобов'язаннями, тобто не лише державними, а й корпоративними боргами. У нас і три місяці не витримується, і валовий борг України, як державний, так і корпоративний, не покривається тим, що залишилося в засіках», - акцентував він.

«Висновок один - вектори подальшого руйнування зберігаються. До лютого існують великі ризики, що гривня буде і надалі падати щодо іноземних валют. Якщо все буде добре, в чому я дуже сумніваюся, і буде ухвалений правильний бюджет-2015, то можна буде отримати допомогу МВФ. Це буде в січні-лютому 2015 року», - підсумував він.

Нагадаємо, золотовалютний запас НБУ повернувся на рівень червня 2008 року.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

85