Господарський суд Києва наклав арешт на поточний гривневий банківський рахунок авіакомпанії МАУ і заборонив їй відкривати нові. Відповідну постанову суду було ухвалено 18 листопада, повідомляє «Капітал».

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті МАУ, у перевізника відкрито два поточні рахунки: гривневий та валютний. Обидва перебувають у банку «Фінанси та кредит». Співвласник онлайн-сервісу з продажу квитків Tickets.ua Сергій Кравець пояснює, що у МАУ грошові надходження від продажу квитків у гривні і валюті розподіляються приблизно 50 % на 50 %. Суд арештував кошти за позовом першого заступника прокурора Києва, який зажадав від МАУ повернути борг у розмірі 5,4 млн грн. Заборгованість утворилася перед спеціальним фондом, з якого фінансуються видатки держави на авіацію.

«Необхідність вжиття заходів для забезпечення позову позивач обґрунтовує тим, що в цей час ВАТ «Авіакомпанія «МАУ» не сплатило в добровільному порядку обов'язковий платіж зі зборів, отриманих авіакомпанією від пасажирів та вантажовідправників під час продажу перевезень в сумі 5,38 млн грн, що свідчить про ухилення товариства від сплати коштів у Державний спеціалізований фонд фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях», - зазначено в постанові суду.

Як пише видання, це не перший судовий процес, у ході якого оскаржуються борги МАУ перед спецфондом. 1 серпня МАУ подала позов в Окружний адміністративний суд Києва до Державної авіаційної служби з вимогою визнати протиправним виставлення рахунків про сплату збору в спецфонд. Суд відмовив МАУ в задоволенні цього позову. У ньому не була зазначена загальна оскаржувана сума. Але, за даними Міністерства інфраструктури, станом на 8 жовтня 2014 р. борги авіакомпанії перед спецфондом становили 24,8 млн грн.

Виконавчий директор авіакомпанії «Аероджет» Анатолій Мазуренко каже, що у разі блокування коштів на рахунку авіакомпанії МАУ буде складно оплачувати послуги і продукцію в межах України. «Платежі між резидентами всередині країни дозволено оплачувати тільки в гривні, хоча багато тарифів визначаються твердою валютою. Але рахунки за банківським курсом виставляються в гривні», - пояснює він.

У національній валюті авіаперевізники оплачують авіапаливо, послуги аеропорту, бортхарчування та послуги з технічного обслуговування. «В цілому це багатомільйонні гривневі суми кожного дня», - каже Мазуренко і наводить як приклад рейс Київ - Дубаї, гривнева частина вартості якого може досягати 300 тис. грн. Частково вирішити проблему з придбанням пального або бортхарчування можна, купуючи цю продукцію із запасом в іноземних аеропортах, але постійно так працювати не вийде, оскільки в разі повного завантаження літака неможливо заправитися пальним на 100 %. Експерт припускає, що МАУ зможе домовитися про постачання пального та бортхарчування в борг, проте він не зміг дати прогноз, наскільки довго постачальники погодяться так надавати свої товари і послуги.

Старший юрист юрфірми Marchenko Danevych Андрій Гук вважає, що у разі блокування поточного гривневого рахунка МАУ може укласти договір про тимчасову оплату послуг і товарів з іншою компанією, що належить акціонерам компанії. У самій авіакомпанії виданню на офіційний запит відповідей не надали до моменту надходження газети в друкарню.

Зараз рахунки авіакомпанії МАУ в банку «Фінанси та Кредит» - і гривневий, і валютний - працюють, повідомила начальник управління зв'язків з громадськістю банку «Фінанси та Кредит» Наталія Нападовська. Коли суд накладає арешт, банківський рахунок автоматично не блокується, пояснює старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець. З ухвалою суду прокуратура або Державіаслужба повинні звернутися в Державну виконавчу службу (ДВС), а остання вже звертається у банк, пояснює юрист законодавчий механізм. Державіаслужба у ДВС не зверталася. «Подання заяви до ДВС про арешт рахунків юросіб виходить за межі повноважень Державіслужби згідно зі ст. 17 Закону України «Про виконавче провадження», - пояснив голова відомства Денис Антонюк.

Прокуратура прийматиме рішення, подавати чи ні заяву у виконавчу службу, тільки після отримання ухвали суду про арешт коштів на рахунку МАУ, сказали в прес-службі прокуратури м. Києва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116
Теги