Прогноз Міністерства фінансів щодо виконання держбюджету на 2014 рік і наповнення головного кошторису країни в 2015 році занадто оптимістичний. Таку думку ForUm'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков.

За словами експерта, прогноз Мінфіну про виконання держбюджету-2014, де загальна сума невиконання зведеного держбюджету становитиме близько 15 мільярдів гривень, досить скромний. «Швидше за все сума буде більша, і ситуація з невиконанням держбюджету буде гіршою. Показники будуть досить песимістичними», - упевнений він.

«Це пов'язано з кризою, і з тим, що йдуть воєнні дії, з ситуацією з Кримом. Це пов'язано з цілою низкою проблем, у тому числі з тим, що ніхто не займався обіцяними реформами. У нас країна була зайнята президентськими, парламентськими виборами», - пояснив він.

Прогноз Мінфіну щодо дохідної частини держбюджету на 2015 рік в розмірі 530 млрд грн також викликав критичні зауваження економіста. «Ця цифра відштовхується від параметрів 2014 року. Тут не можна ні засуджувати, ні підтримувати. Але ступінь реалістичності й обґрунтованості цього показника викликає сумніви. Причини я вже озвучив», - акцентував Плотніков.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55