Існує військова приказка: армії повинні битися в таких війнах, в яких можуть, а не в таких, у яких хочуть. Це максима, яку західним лідерам варто взяти до уваги їх конфронтації з Росією. Про це у своїй статті пише Джон Торнхілл, повідомляє Inopressa.ru.

«Реалістичний підхід передбачає, що настав час Заходу та Україні спробувати укласти угоду з Росією», - вважає автор.

«Головний пріоритет Заходу повинен полягати в тому, щоб сприяти виходу України з кризи процвітаючою і безпечною», - міркує він. Але ця спроба не увінчається успіхом, якщо на її кордонах (і всередині них) буде ворожа Росія, повна рішучості знесилити Україну як політичний і економічний організм, міркує Торнхілл.

«Щодо економіки Києву слід гарантувати, що торговельні угоди з ЄС не будуть ускладнювати його зв'язки з Росією», - йдеться в статті. Заходу також слід погодитися з тим, щоб НАТО не поширювалося на Україну, пише журналіст.

«Звичайно, не існує гарантії того, що Путін погодиться на подібну угоду і виконає її умови. Його метою може бути фактичний поділ України», - припускає автор статті.

Але, як писав Джордж Ф. Кеннан у своїй знаменитій статті «X» Foreign Affairs в 1947 році, західні «вимоги до російської зовнішньої політики повинні бути висунуті в такій формі, щоб залишити відкритим шлях для врегулювання спорів, що не надто ущемляє російський престиж». «Враховуючи, що російський президент наполягає на тому, що в Східній Україні немає російських сил, вони мають досить легко зникнути, як за помахом чарівної палички», - йдеться в статті.

«Якщо Москва відмовиться від угоди, то тоді настане час перечитати і застосувати інші приписи Кеннана. В такому разі ми повернемося до світу протистояння і стримування», - підсумовує Торнхілл.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом