Стрімкий продаж українських золотовалютних резервів Національним банком України свідчить про втрату контролю над фінансовим ринком країни. Про це заявив екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов, передає УНН з посиланням на прес-службу політика.

За його словами, основний регулятор країни своїми діями та інструментами фактично поставив Україну в умови повної залежності від засобів і політики МВФ.

«Фінансова ситуація в країні така, що без кредитів МВФ Україні загрожує реальний дефолт. Розтрата 14 тонн золотовалютного резерву за місяць - це катастрофа для економіки. І це при тому, що дефіцит ВВП становить 10%. Це означає, що країна не розвивається із-за порушення пропорції експорту-імпорту. Звідси, шалений падіння курсу національної валюти і одночасне зростання на товари і послуги. Тобто населення фактично втрачає двічі: на падінні курсу і різкому зростанні цін на товари і послуги», - сказав політик.

Він зазначив, що в 2012-2013 році Національний банк України також вдавався до використання золотовалютних резервів для підтримки стабільності економіки, проте тоді за рік було витрачено всього 5 млрд доларів.

«У 2012-2013 році на стабілізацію курсу та зниження паніки у населення було витрачено всього 5 млрд доларів. При цьому курс був стабільним, населення нам вірило. Якщо подивитися на статистку - як зростали вклади населення за останні три роки і як швидко вони покинули банки за ці півроку, - можна зробити відповідні висновки. Крім того, було вжито заходів щодо запобігання спекуляцій на чорному ринку, зокрема, була введена паспортизація при обміні валют. Тоді нам вдалося досягти позитивних результатів і заспокоїти ситуацію. Зараз же штучне обмеження продажу валюти якраз і стимулює тіньовий ринок. Такі кроки могли зробити тільки люди, які з цим ніколи не стикалися і не мають досвіду заспокоєння кризи», - сказав Арбузов.

Крім того, він зазначив, що для збільшення золотовалютних резервів Нацбанку необхідно використовувати золото як інвестиційний актив.

«Нацбанк може самостійно скуповувати золото для збільшення своїх резервів. У свій час ми активно використовували цю практику. Зокрема, скуповували лом і золоті злитки, яких в Україні досить багато. Таким чином, лише за рік ми збільшили обсяг золотовалютного резерву на 8%. Крім того, і у населення виник інтерес до дорогоцінних металів, а не іноземної валюти», - зазначив Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29