Кадрові питання залишаються ризиком для коаліційної угоди. Таку думку ForUm'у висловив новообраний народний депутат Ігор Попов (Радикальна партія), коментуючи перспективи нещодавно парафованої, але ще не підписаної нардепами коаліційної угоди.

«Якщо судити за настроями учасників переговорів, всі п'ять фракцій збираються реалізувати коаліційну угоду. Вона потрібно і щоб партнери по коаліції апелювали один до одного, коли будуть напрацьовуватися нові законопроекти, або, навпаки -коли вони будуть зніматися з порядку денного», - пояснив він.

Попов додав, що також і громадськість може апелювати до угоди, в якій визначено дуже чіткі терміни виконання. «Якщо терміни не будуть виконуватися, то потрібно буде як мінімум мотивовано пояснювати, чому так відбувається», - зазначив політик.

«Крім того, коаліційна угода стане основою програми діяльності уряду. І це теж Верховна Рада буде затверджувати. Це обов'язковий документ. Якщо програма не приймається або не виконується - це підстава для відставки уряду», - пояснив він.

Попов зазначив, що хоча в коаліційній угоді прописані запобіжники, існують і ризики. «Ризики - це кадрові питання. Ризики - це голосування за законопроекти, що мають економічний вплив на інтереси великого бізнесу, який є партнером партій. І звичайно, коаліція розвалиться у разі президентських виборів, будь вони чергові чи позачергові», - упевнений новообраний депутат.

Що ж стосується дієздатності коаліції, то Попов зазначив, що це складне питання. «Вона буде дієвою, якщо дивитися на економічну кризу. Тобто все одно це не буде ідеальна коаліція. Коли ресурсів не вистачає, і механізм їх розподілу буде скандальним, звичайно це ризики. І тоді коаліція буде виглядати як Кайдашева сім'я. Але в таких кризових умовах інакше і бути не може», - підсумував Попов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103