Чергова революція, що відгриміла рік тому, відкрила шлях до влади і збагачення не тільки для політиків, які через якийсь час геть забули про свої полум'яні обіцянки. Наївне прагнення простих людей змінити своє життя на краще на озброєння взяли і ті, хто в гонитві за матеріальним благом не соромиться нехтувати найдорожчим, що є у людини, – її душею. Важка ситуація в країні активізувала представників різноманітних сект, які, пропонуючи українцям «манну небесну», як з'ясував ForUm, далеко не завжди щирі у своїх намірах.

***

Спочатку збільшення кількості представників нетрадиційних релігій не було настільки помітним. Уже звичні Свідки Єгови, як і раніше, скромно ховалися за журналами «Вартова Башта», а завжди позитивні шанувальники індійської філософії все так само дивували перехожих піснями і танцями. Але те, що спочатку вважалося буденним, уже восени відверто стало кидатися в очі. Присутність релігійного контингенту в людних місцях не просто збільшилася, а стала масовою. Як зізнаються багато людей, якщо раніше пропозиції «поговорити про Бога і прощення гріхів» викликали іронічну посмішку, останнім часом «поставлена на потік» справа порятунку душі набула нав'язливого характеру.

«Дорогою на роботу регулярно чіпляють підозрілого вигляду особи. Пропонують ознайомитися з літературою, запрошують в якийсь центр. Чесно кажучи, якщо раніше намагалася ставитися до діяльності таких «проповідників» із розумінням, зараз це все частіше напружує», - розповідає Forum'у 20-річна студентка на ім'я Катерина.

«Нещодавно до моєї мами приходили якісь люди, пропонували регулярно молитися за неї та за сім'ю. Натомість потрібно було відписати на цю організацію усе майно... Мовляв, усе одно всіх нас чекає кінець світу», - каже 38-річна бухгалтер Ірина.

«Біля станції метро «Театральна» усіма можливими методами заманюють якісь дивні жінки. Пропонують «пізнати розум», придбати літературу. Судячи з усього, їхня діяльність пов'язана з саєнтологією, хоча, якщо я не помиляюся, ця течія заборонена в Україні», - ділиться враженнями пенсіонерка Валентина Сергіївна.

«Нещодавно помітив на Хрещатику послідовників китайської секти «Фалуньгун», хоча раніше ці особи дислокувалися в Маріїнському парку на Печерську. Щодня, навіть у холодну погоду, більше десяти осіб медитують на асфальті у позі лотоса, а в цей час агітатор роздає перехожим листівки і літературу», - розповів нам Юрій, торговельний працівник.

***

Як з'ясувалося, щоб заволодіти умами, а можливо, й гаманцями простих українців, релігійні шахраї вигадують нові, все більш витончені методи «розводу» співгромадян. Так, напевно, тільки ледачий не бачив наприкінці вересня масштабну рекламу фестивалю «Єврейської пісні і танцю», який три дні проходив у столичному Палаці «Україна». Напередодні заявленого свята строкаті афіші триденного шоу висіли в громадському транспорті, а листівки-запрошення лунали у кожній станції метро. Але разом з «Хава-Нагилою» на охочих відсвяткувати єврейський Новий рік чекав не дуже приємний сюрприз.

«Можу сказати, що аншлаг на цей концерт був таким, ніби безкоштовне шоу привіз всесвітньо відомий виконавець. Біля входу утворилася така тиснява, що людей просто перестали пускати всередину. Спочатку все виглядало дуже красиво – люди співали етнічні пісні, танцювали, роздавали подарунки, але, коли під приводом розіграшу призів почали збирати номери телефонів і пропонувати стоячи помолитися, багато людей потягнулися до виходу. До речі, мені досі телефонують і намагаються запросити на їхнє зібрання», - розповіла Forum'y пенсіонерка Світлана Давидівна.

Зібрали урожай довірливих українців і в Палаці спорту, який нещодавно був на цілий місяць орендований харизматичною церквою «Відродження». Але якщо любителям єврейської музики вдалося зберегти свої кишені цілими, то відвідування заходу, на якому в «комплекс послуг» входило зцілення від невиліковних хвороб і зняття родових проклять, обійшлося в кругленьку суму. Мало того, що за квиток на «шоу чудес» шукачам істини довелося викласти 800 гривень, так ще й у ході справи заохочувалися значні фінансові пожертви. Статистика «чудесних» одужань достеменно невідома, але неважко припустити, що на нещастя простих людей секта заробила чимало.

Між тим намагання кореспондента ForUm'у дізнатися у представників течій, що активізувалися в столиці, чому саме зараз вони так завзято проводять свою роз'яснювальну роботу, успіхом не увінчалися. Показна відвертість більшості псевдорелігійних агітаторів чомусь зникала з кожним новим уточнюючим запитанням...

***

За проясненням ситуації було вирішено звернутися до фахівців, які, своєю чергою, розповіли нам багато цікавого.

«Те, що на вулиці масово вийшли проповідники всіх мастей, особисто мене не дивує. Зараз це цілком природне явище, – розповідає провідний фахівець з сектознавства професор Віктор Чернишов. – Коли країна заходить у такий політичний та економічний глухий кут, на поверхні, наче піна, з'являються різні секти і самозвані проповідники. Адже в нинішньому хаосі, як у каламутній воді, дуже добре ловити таку рибу. Останнім часом у суспільстві відчувається гострий дефіцит довірчих відносин, уваги, любові і тепла. Секти, чутливо вловлюючи ці тенденції, пропонують сурогат цих дуже важливих для людей речей. Для будь-якої проблеми людини у цих ділків є готове рішення».

За словами експерта, сьогодні, в період загострення активності сектантів, потрібно бути особливо уважними. Нічого не стоїть на місці, і навіть у сектах вдосконалюють свій підхід. Наприклад, через деякий час після відвідування курсів англійської мови людина може виявити, що вони проводяться під егідою церкви мормонів або адвентистів. За крок від сектантства можна опинитися і відвідуючи східні єдиноборства. Так що діапазон впливу досить широкий. Між тим розпізнати вербувальників у секту не так уже й просто, адже, на перший погляд, вони такі ж люди, як і ми.

«Якщо вам пропонують якісь брошури або листівки, просять номер телефону, щоб зателефонувати або прийти в гості, – бийте на сполох. Але все ж найкраща порада для тих, хто хоче вийти із секти, – намагатися не потрапляти туди», – попереджає Віктор Чернишов.

Солідарні з думкою експерта і психологи, які також пов'язують появу сектантів з важкою ситуацією в країні. На думку відомого психолога Валентини Єфимової, криза – найбільш сприятливий час для створення або активізації різних сект.

«Коли людина опиняється в стані безвиході та втрати видимої перспективи, вона завжди шукає допомоги. На цьому і працюють ті, хто, власне, й організовує різні секти. До того ж, на відміну від своїх жертв, ініціатори всіх цих течій вірять тільки в гроші. Вони спокійно та цинічно використовують слабкість людей, які потрапили в безвихідне становище, – в хід ідуть маніпулятивні технології, що перетворюють багатьох людей на фанатиків. Погодьтеся, адже далеко не кожен зможе годинами стояти на морозі, виловлювати нових послідовників або розносити по квартирах літературу. Сектанти діють перевіреними методами – вас просять просто прийти і послухати, потім використовується гіпноз або інші методи, а людина невдовзі виявляється втягнутою в секту.

На думку фахівця, щоб уникнути небезпеки потрапляння в сітки цих «ловців душ», потрібно постаратися обмежити спілкування з нав'язливими незнайомцями.

«Постарайтеся не говорити з такими людьми, особливо з тими, хто питає про те, як можна вийти із сьогоднішньої непростої ситуації або дошкуляє вам іншими просторовими запитаннями. Дуже важливо, якщо розмова все-таки почалася, не давати до себе торкатися і втручатися у ваш особистий простір – відстань між вами і людиною має бути не менш ніж метра. Якщо це порушується, значить, у хід пішли суто маніпулятивні техніки. Якщо вам телефонують на домашній телефон, не вступайте в полеміку і відразу ж кладіть трубку. Потрібно мати на увазі, що можна загіпнотизувати будь-яку людину. І головне – пам'ятати, що ці люди зазіхають не тільки на ваші гроші, але на вашу душу і розум».

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220
Теги