Глава дипломатії Європейського союзу Федеріка Могеріні розповіла, що Росія не є стратегічним партнером Євросоюзу, однак продовжує бути важливою країною для співпраці.

«У Росії склалися тісні відносини з ЄС, вони надзвичайно актуальні в плані нашої загальної географії, історії, культури, економіки та енергетики. Однак поведінка Росії щодо України не характеризує її як партнера Євросоюзу», - заявила Могеріні. Вона зазначила, що помилка ЄС полягає в занадто пізньому вступі в тристоронній діалог з Україною і Росією, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на інтерв'ю Могеріні австрійському виданню Kurier.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи є Росія стратегічним партнером ЄС, міністр відповіла: «Росія - стратегічна країна, однак на даному етапі вона не є стратегічним партнером. Росія несе відповідальність за те, щоб встановити безпеку на сході України. Було б добре встановити партнерські відносини з Росією», - заявила Могеріні.

Вона також закликала РФ і НАТО не бачити один в одному антагоністів: «Я б запропонувала НАТО розглядати Росію як свого потенційного партнера».

Серед очікувань від українського уряду Могеріні зазначила такі: «Повага до культури і мови (тих, хто живе на сході України, статус автономії на сході та інституційні реформи». Відповідальність за боротьбу з корупцією та економічні перетворення в країні глава європейської дипломатії також покладає на український уряд.

Як раніше повідомляв ForUm, Могеріні закликала Україну передбачити в програмних документах коаліції і уряду необхідність активізації реформ у державі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

16