Членам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не вдалося домовитися з членами НЗФ про припинення вогню з метою відновлення подачі води, газу, електроенергії у Трьохізбенку (Слов'яносербський р-н, Луганська обл.). Про це заявив голова Луганської ОДА Геннадій Москаль.

«У неділю вранці я особисто поїхав у Трьохізбенку, взявши з собою вантажівку гуманітарної допомоги, паралельно туди виїхала й ОБСЄ. Ремонтні бригади працювали в двох напрямках. Газовики з нашого боку та Алчевська (який контролюється НЗФ) повинні були зустрітися біля Кримського і разом відновити пошкоджений газопровід, що йде до Трьохізбенки. А електрики в цей час взялися відновлювати обірвані лінії електропередач в самій Трьохізбенці», - цитує прес-служба слова Москаля.

«З жалем мушу констатувати, що домовленості були зірвані НЗФ. Групу газовиків з Алчевська і представників ОБСЄ з Луганська вони просто не пропустили до Кримського, а нашу бригаду, яка вийшла на нейтральну територію в форменому спецодязі та з білим прапором, обстріляли з автоматичних гранатометів», - зазначив він.

За словами губернатора, ніхто не поранений, військові евакуювали людей, які так і не почали ремонт.

«У самій Трьохізбенці ситуація дещо інша - півдня було тихо, і ремонтники зі Слов'яносербська встигли усунути близько 80% пошкоджень на підконтрольній НЗФ території. А після обіду вони відкрили вогонь, тому роботу довелося припинити. Ні газ, ні світло в Трьохізбенку так і не подали. Почалися морози (у неділю вранці було мінус 10 градусів), і люди, щоб зігрітися, вирубують лісові насадження, сади, груші, персики, абрикоси», - розповів Москаль.

Він додав, що ОБСЄ так і не змогла виступити посередником між Україною та НЗФ, гарантувавши припинення вогню, щоб врятувати мирних жителів від замерзання. «Будемо намагатися зробити щось самі», - підсумував Москаль.

Нагадаємо, 23 листопада ОБСЄ на Луганщині організувала «день тиші», щоб відновити подачу газу і тепла мешканцям.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22