Через економічну кризу та девальвацію гривні українці стали економити на харчуванні і менше споживати фруктів і овочів. Тепер, щоб купити імпортні фрукти, їм треба урізати сімейний бюджет, йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Знецінення гривні, зростання темпів інфляції вдарили по гаманцю і пенсіонерів: уряд заморозив підвищення соціальних виплат. Тому багато хто купує прострочені або зіпсовані продукти - адже пенсії у більшості маленькі.

Найбільше подорожчали популярні перед новорічними святами цитрусові. Якщо в минулому році за кілограм мандаринів просили в середньому 12 гривень, зараз можуть і 25. В результаті покупців на ринку істотно менше, кажуть продавці.

Ціни на продовольчі товари зросли на 19 % порівняно з минулим роком, підрахували економісти. Майже на третину зросла вартість послуг ЖКГ. Пальне додало 6 гривень за літр.

За словами економіста Ярослава Жаліла, доходи не зростають такими ж темпами, як і ціни. Відповідно падає купівельна спроможність людей. Реально, згідно зі статистикою, дохід населення зменшився майже на 10%.

Якщо уряд і Нацбанк не стабілізують валютний ринок, ціни будуть рости і далі, прогнозує економіст. Він передбачає і незначне падіння курсу гривні до кінця року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55