Представники влади вперше за час конфлікту на Донбасі заговорили про «величезну загрозу гуманітарної катастрофи». При цьому високопоставлені чиновники залишаються байдужими до долі своїх співгромадян і проводять відверто антинародну політику, вважає Віктор Медведчук.

«Донбас - на межі гуманітарної катастрофи. Тільки за офіційними даними, із зони проведення антитерористичної операції переселено близько 447 тис. осіб, проте мільйони наших співвітчизників досі залишаються у зоні конфлікту. Відсутність продуктів харчування, ліків, електроенергії, газо - і водопостачання представляють «критичну загрозу здоров'ю та безпеці або добробуту» жителів регіону, що, за визначенням Гуманітарної коаліції, якраз і є ознаками гуманітарної катастрофи », - йдеться в статті лідера «Українського вибору», опублікованого «Комсомольською правдою в Україні» .

Положення Указу Президента «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях» Медведчук назвав дискримінаційними щодо громадян, що перебувають у зоні АТО. «Про яку соціально-економічну стабілізацію може йтися, якщо НБУ припинить обслуговування банками рахунків суб'єктів господарювання та населення? Мільйони українців будували будинки і заводи, на шкідливих виробництвах жертвували своїм здоров'ям і віддавали сили, створюючи індустріальну базу Донбасу - ключового індустріального центру незалежної України. А держава збирається їх просто «кинути», хоча не тільки не має морального права позбавляти громадян пенсій і соціальних виплат, але й такими своїми діями порушує норми Конституції України», - обурюється Медведчук.

Лідер «Українського вибору» упевнений: забезпечити мир у регіоні, повернути довіру громадян і відновити економіку Донбасу можна тільки дипломатичним шляхом, відновивши мирні переговори. Крім того, до такого шляху вирішення конфлікту і закликає Євросоюз.

«Європа не підтримує ультиматуми і силові методи врегулювання конфлікту, заявляючи, що вважає правильним лише дипломатичний шлях. Діалог офіційного Києва з Донбасом повинен бути, і без нього обійтися не можна. Це єдиний спосіб відновити мир і стабільність у країні, зберегти територіальну цілісність України і повернути довіру українських громадян», - підкреслив Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34