Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що необхідно підтримувати діалог з Росією, однак не можна при цьому плекати «марні надії», що він принесе швидкі й позитивні результати. Про це він заявив вчора, 20 листопада, після конференції Warsaw Security Forum.

Коморовський підкреслив, що на тлі цих явищ настав час, коли потрібно усвідомити, що недостатньо тільки реагувати на те, що робить Росія, зате «треба прямо протистояти таким діям заздалегідь».

«Треба діяти превентивно (щодо Росії. - Ред.), власне, так, як це робиться в переконанні, що пережити це явище не вдасться, неможливо робити вигляд, що воно в якийсь момент... припиниться», - сказав Коморовський, повідомляє передає «Польське радіо».

Він зазначив, що «співпраця країн Заходу є необхідністю, потрібен загальний погляд на політику безпеки та її загальний напрям».

«Без визначення стратегічних основ політики безпеки, без стратегічного розширення прав і можливостей ЄС нам залишається тільки стежити за змінами, які нам хтось нав'язує зовсім за іншим сценарієм», - переконаний він.

На думку президента, «період мирних дивідендів у Європі закінчився». «Можна і потрібно висунути тезу про кінець періоду після закінчення холодної війни у міжнародних відносинах», - додав він.

«Діалог з Росією є, безумовно, необхідний... але не треба плекати марних надій, що він принесе швидке і позитивне рішення», - вважає Коморовський.

Нагадаємо, глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував налагодити прямий діалог між Євросоюзом і Євразійським економічним союзом (ЄАЕС), покликаний зняти взаємні питання. Зазначимо, що глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила, що санкції проти Росії самі по собі не допоможуть вирішити кризу в Україні, потрібні також реформи в країні і діалог з РФ. Також голова Європарламенту Мартін Шульц раніше зазначив, що Україна повинна тримати відкритими канали діалогу з Росією. Як раніше повідомлялося, 17 листопада Рада ЄС у закордонних справах обговорить ситуацію в Україні і визначиться з санкціями проти Росії, які можуть бути збережені на нинішньому рівні або посилені.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37