В Україні м'ясна галузь повинна переходити на індустріальний формат виробництва, щоб вийти на європейський ринок. Про це в коментарі Forum'у сказав економічний експерт Володимир Цибулько.

«Різні вітчизняні підприємства по-різному оснащені. Основна вимога ЄС - це централізований забій худоби та промислова переробка м'яса. У нас багато підприємств взагалі живуть за рахунок скупки м'яса у населення», - сказав Цибулько.

За його словами, для ЄС важливо індустріальне виробництво молока, м'яса тощо.

«Вони бояться поширення хвороб. В індустріальному форматі більш жорсткий фітосанітарний контроль, ніж на малих підприємствах. Все буде залежати від того, скільки підприємств планують займатися вирощуванням худоби в індустріальному форматі», - зазначив він.

На уточнююче питання про те, чи вистачить у України власних коштів для технічного переоснащення або необхідні інвестиції, Цибулько відповів: «Держава повинна встановити певний податковий режим. Як правило, на перехідний період формується режим переоснащення підприємств. Наприклад, на два роки даються податкові пільги, щоб підприємці змогли закупити нове обладнання».

Нагадаємо, що директор департаменту правової та законопроектної роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Чудовський повідомив, що близько 90-95% українських підприємств м'ясної галузі не відповідають стандартам ЄС.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67