На нараді в Міністерстві охорони здоров'я 30 жовтня 2014 р. з питання обігу кодеїновмісних препаратів були прийняті рішення, які мають серйозну суспільну значущість і вплив на фармацевтичну галузь. Про це свідчать протоколи цього засідання, які мають у розпорядженні журналісти фармацевтичного бізнес-порталу Pharma.net.ua.

Журналісти профільного видання вказують, що спочатку нарада збиралася на вимогу Спілки споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення для того, щоб обговорити нецільове використання таких препаратів - їх активно вживають наркозалежні. Спілка ініціювала обговорення у відповідь на зростання обсягів продажу кодеїновмісних препаратів, що спостерігаються, незважаючи на те, що ще в 2012 р. був введений рецептурний відпуск таких ліків.

Однак, як зазначають журналісти, заступник міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Юрій Савко під час наради переформулював проблему, зробивши акцент на необхідності захистити інтереси споживачів кодеїновмісних препаратів - нібито хворі постраждають, якщо буде введено посилений контроль.

Згідно з копіями протоколів, ця аргументація великих виробників ліків була домінуючою на нараді: 23 людини із 29 не побачили підстав для введення обліку кодеїновмісних препаратів. Лише три представники правоохоронних органів виступили за його введення, ще двоє утрималися й один не голосував. При цьому на нараду були запрошені представники 8 обласних рад, які вимагають від МОЗ ввести предметно-кількісний облік таких препаратів.

Повідомляється, що голова Спілки споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення Владислав Онищенко, будучи ініціатором обговорення проблеми, не брав участі в голосуванні, повідомляє «РБК-Україна».

У профільному виданні зазначають, що прийнятий простим підняттям рук протокол секретної наради від 30 жовтня відтепер дозволить блокувати подальші спроби учасників ринку домогтися від МОЗ контролю на ринку небезпечних препаратів. Коло людей, які приймали це рішення, включає представників Міністерства охорони здоров'я, Держлікслужби, великого фармацевтичного бізнесу і профільних асоціацій. Вказуючи на той факт, що на нараді також особисто був присутній директор найбільшого виробника кодеїновмісних препаратів «Інтерхім» Анатолій Редер, журналісти простежили зв'язки, які існують між нинішнім керівником Держлікслужби Михайлом Пасічником, його першим заступником Оленою Алексєєвою, бізнесменами та представниками галузевих організацій.

Саме з причини належності до одних і тих же структур, ці люди, на думку журналістів, представили всі можливі аргументи проти посиленого контролю продажу кодеїновмісних препаратів: відсутність єдиної європейської практики та чітких вимог українського законодавства; відсутність доказів формування залежності від таких ліків; дорогі альтернативні препарати без кодеїну.

Нагадаємо, 19 листопада 2014 р. громадська організація «ФармРада» вийшла на пікет під будівлю Кабінету Міністрів з вимогою зупинити безконтрольний продаж ліків, що містять кодеїн і звільнити Михайла Пасічника та його першого заступника Олену Алексєєву за лобіювання інтересів виробників небезпечних медикаментів. Учасники фармацевтичного ринку та представники громадської організації стурбовані зростанням аптечної наркоманії і вважають, що непрацюючий механізм рецептурного відпуску таких препаратів потрібно замінити предметно-кількісним обліком.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42
Теги