Українським підприємствам наказали купувати газ тільки у НАК «Нафтогазу», щоб скоротити дефіцит компанії. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров.

«НАК «Нафтогаз» - збиткове підприємство. І питання закриття його дефіциту треба якось вирішувати. Яким чином? Найбільш перевірений спосіб - адміністративний. Підприємствам наказали закуповувати тільки у «Нафтогазу»», - сказав Гончаров.

Директор Інституту розвитку економіки України вважає цей метод не ринковим.

«Якщо б це був ринковий підхід, то були би коливання за ціною. А якщо «Нафтогаз» стає монополістом, то він диктує ціни та умови. Це ставить вітчизняні підприємства у ще складнішу ситуацію. Хоча, якщо говорити чесно, то зараз усі економічні показники погані. Не впорався Яценюк. Усі макроекономічні показники, рівень інфляції і девальвації зашкалюють. Як можна це все списувати на війну?», - поставив риторичне запитання.

Нагадаємо, що опубліковано постанову Кабміну №596 від 07.11.2014 р. «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами». Згідно з цим документом, на період з 1 грудня 2014 року по 28 лютого 2015 року 90 промислових підприємств України зобов'язані купувати природний газ виключно у «Нафтогазу». Здійснювати закупівлю у інших постачальників забороняється.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23