Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію до дотримання Мінських угод щодо врегулювання ситуації на сході України.

«Ми бачимо великий приплив військового спорядження на російській території поблизу кордону з Україною і бачимо російські війська в Східній Україні», - заявив Столтенберг в Брюсселі в інтерв'ю естонському телебаченню.

На його думку, відбувається переміщення сотень різних одиниць техніки - танків, гармат, високотехнологічних систем протиповітряної оборони. «Це підриває Мінські угоди, це порушує перемир'я», - сказав Столтенберг.

«Ми закликаємо Росію відкликати війська і поважати Мінські угоди», - заявив генсек НАТО.

«НАТО повністю підтримує Україну, ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України», - сказав Столтенберг, відповідаючи на питання, як відреагує НАТО, якщо у адміністрації України закінчиться терпіння і вона почне повномасштабну війну з Росією, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми повинні зробити все можливе, щоб і Росія, і сепаратисти дотримувалися Мінських угод. Ми закликаємо стати частиною мирного рішення», - заявив генсек.

Він зазначив, що НАТО має намір посилити свою присутність в країнах Балтії. Так, в альянсі створюється частина швидкого реагування, при цьому у всіх трьох країнах Балтії створюються структури управління.

«Ми зважуємо питання про попереднє розміщення спорядження як частини зміцнення готовності», - сказав Столтенберг.

За його словами, військові експерти НАТО працюють над відповідним планом, і остаточні рішення будуть ухвалені на зустрічі міністрів оборони у лютому.

Столтенберг зазначив, що одночасно з створенням військової частини якнайшвидшого реагування йде постійна робота над тимчасовими рішеннями, які охоплювали б існуючі частини НАТО.

«Сподіваємося повідомити про це точніше до Різдва», - підсумував генсек альянсу.

Як раніше повідомляв ForUm, 19 вересня учасники тристоронньої Контактної групи з урегулювання ситуації в Україні підписали Мінський меморандум.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

16