Уряд Молдови підготувався до можливих збоїв у поставках газу через територію України. Про це заявив молдавський віце-прем'єр, міністр економіки Адріан Канду, повідомляє ТАСС.

«Хто може спрогнозувати, що буде цієї зими з транзитом російського газу через Україну? Якщо газові конфлікти між Москвою і Києвом повторяться, це негативно позначиться і на нас. На цей випадок уряд розробив альтернативні сценарії можливого газопостачання споживачів», - заявив Канду, висловивши сподівання, що нинішня зима для Молдови пройде без екстрених ситуацій.

Віце-прем'єр зазначив, що для диверсифікації поставок Молдова з допомогою Румунії та ЄС побудувала газопровід «Ясси-Унгени», що об'єднує газотранспортні мережі двох країн. Однак поки його можливості досить скромні для постачання республіки - при річній потребі в 1 млрд кубометрів, на нього можна поставити лише 50 млн кубометрів.

«На повну потужність він запрацює тільки в 2017 році, після того, як буде побудований газопровід "Унгени-Кишинів". Цей проект дозволить вирішити проблему енергетичної безпеки Молдови, за винятком Придністров'я. Ми отримаємо можливість закуповувати газ, керуючись виключно економічними міркуваннями, такими як ціна, якість, умови поставки», - стверджує Канду.

Як повідомляв ForUm, Україна у вересні 2014 року на 48,4% скоротила транзит російського газу порівняно з вереснем 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18