Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Як повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави, про це Порошенко сказав на зустрічі з громадянами, які змушені були покинути свої домівки через ситуацію на Донбасі.

«Європа не знала за останні десятиліття такої кількості переміщених осіб і таких проблем, з якими зараз зіткнулася Україна. Безумовно, ми повинні знайти і запропонувати шляхи вирішення проблем кожної конкретної людини для того, щоб полегшити пережити ці непрості часи», - зазначив Президент.

За його словами, прийнятий закон дозволить захистити людей від дискримінації та примусового повернення.

При цьому Президент зазначив, що закон недосконалий і потребує доопрацювання. Він повідомив, що обговорив це питання з прем'єр-міністром, і було умовлено, що, як тільки запрацює нова Верховна Рада, до закону будуть внесені зміни.

Як повідомляв ForUm, Верховна Рада прийняла цей закон на позачерговому пленарному засіданні 20 жовтня.

Закон спрямований на вирішення питань обліку і життєзабезпечення переміщених осіб, спрощення їх тимчасової реєстрації, містить норми щодо розгляду заяв про отримання ними соцвиплат та забезпечення їх соціальними та медичними послугами. Закон стосується питань фінансування витрат нв поселення внутрішньо переміщених осіб, у тому числі з можливостями залучення ресурсів міжнародних організацій та міжнародної техдопомоги.

Прийняття закону не потребує додаткового фінансування, але не за рахунок збільшення витрат держбюджету, а за рахунок зняття перешкод в отриманні коштів міжнародної та благодійної допомоги, а також шляхом зменшення відсотків за цільовими кредитними програмами за рахунок прибутків комерційних банківських установ. Закон також передбачає право на відшкодування витрат у порядку регресних вимог України до держави-окупанта в міжнародних судових органах, в результаті протиправних дій якої відбулося таке масове внутрішнє переселення громадян України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом