Наразі в Україні в обмінних пунктах неможливо придбати іноземну валюту.

Про це в інтерв'ю РІА «Новости» розповів колишній в. о. прем'єр-міністра України, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов.

Це, на його думку, багато в чому - наслідок непродуманих і неефективних кроків НБУ.

«Те, що робить сьогодні Україна, це не працює. Штучне обмеження продажу валюти якраз стимулює тіньовий ринок», - вважає Арбузов.

За його словами, кроки з  обмеження продажу валюти могли запропонувати тільки люди, які ніколи не стикалися з валютною кризою і не мають відповідного досвіду.

«За останні три роки, що я працював у Нацбанку, а потім в уряді, ми переживали не одну кризу. І ми, ті, хто займалися фінансовою стабілізацією, знаємо на власному досвіді, що є заходи, які працюють, а є заходи, які повинні працювати, але чомусь не працюють. Ось в Україні зараз проводиться набір заходів, який, на жаль, лише загострює ситуацію», - розповів він.

За словами Сергія Арбузова, зараз склалися об'єктивні причини дефіциту валюти на ринку. Це, насамперед, небажання експортерів повертати валютну виручку в країну і необхідність платити за валютними боргами.

«Нестабільна політична ситуація всередині країни допускає, що валютна виручка залишається на рахунках посередницьких і інших компаній за межами країни, а тим часом населення, підприємства валюту з рахунків знімають. В результаті валюти в країну надходить менше, а знімають з рахунків її більше», - розповів він.

За словами Арбузова, при цьому певна група людей просто витримує паузу і чекає, коли буде найбільш сприятливий курс для продажу валюти.

Також на курс тисне необхідність погашати валютні борги.

«Україна останніми роками має доступ, на жаль, більше до «гарячих» грошей - короткострокових кредитів, портфельних, ніж до прямих. Ця ситуація була зрозуміла з самого початку, з нею ми боролися і десь до 2013 року знайшли рішення - боргову політику в Україні змінили так, що термін позик зріс, а їх ціна скоротилася. Проте зараз ситуація знову повернулася в колишнє русло», - зазначає Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом