Передбачувана концепція суспільного телебачення сира і не обіцяє нічого нового. Таку думку висловила Forum'у член Громадської ради Майдану, керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич.

«Я брала участь у групі з обговорення суспільного телебачення. На жаль, дуже багато хто не «дозрів» ще до того, яким це телебачення повинно бути. Я бачила пропоновану концепцію і не побачила ніякої особливої різниці між тим, що є, і тим, що пропонують. Та концепція (суспільного телебачення - Ред.), що я бачила - дуже сира і не відповідає навіть на основне питання інформаційної безпеки», - зазначила експерт.

«Ті держкомтелерадіо, які зараз є по всій Україні, залишаються такими ж, з тими ж творчими співробітниками. Керівники, які там були по 10-15 років, спокійно вважають, що вони і повинні залишитися. Я була здивована, побачивши, яким чином систему мають намір реформувати зсередини. У 2005 році Андрію Шевченку не вдалося реформувати Перший національний, тому що він не прийшов до думки, що необхідно міняти шляхом ліквідації, набору нових людей, за новими принципами і під нову концепцію», - пояснила Бабич.

Також політолог підкреслила, що фінансування суспільних телеканалів з державного бюджету обмежує їх діяльність.

«Не вирішується ще одне важливе питання - залежності суспільного телебачення від влади, оскільки воно фінансується з держбюджетів і голови обласних адміністрацій справляють на нього великий вплив. І ті канали, які зараз є в регіонах, обслуговують владу, служать «підставкою для мікрофону», розповідаючи, що зробила влада. Немає розслідувань, гострих тем», - уточнила Бабич.

Політолог припустила, що якісь спроби запустити в ефір подобу суспільного телебачення з 1 січня 2015 року можуть бути, але, за її словами, це буде не те суспільне телебачення, яке потрібне українському суспільству.

«Потрібно не реформувати, а зносити і будувати абсолютно нове. В політиці зараз намагаються поміняти систему. А її не міняти треба, а пропонувати зовсім інший альтернативний спосіб побудови держави. Так і в питанні суспільного телебачення - необхідно запропонувати альтернативний спосіб. Враховуючи, що це ті ж самі творчі колективи, ті ж ресурси та інше, - це неможливо. 15 тисяч співробітників, які там працюють, просто не потрібні для створення громадського каналу. Я розумію, що всім потрібна робота, але якщо ми хочемо побудувати дійсно суспільне телебачення, то починати потрібно з концепції, й зовсім по-іншому це робити», - уклала Бабич.

Нагадаємо, законопроект №1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» був прийнятий Верховною Радою в квітні, а підписаний в травні 2014 року. Документом були встановлені правові підстави діяльності суспільного телебачення та радіо.

22 травня 2014 року заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар повідомила, що Суспільне мовлення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом