Суспільне мовлення не має стати урядовим. Про це ForUm'у повідомив президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов, коментуючи ймовірність того, що Суспільне телебачення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

«Звичайно, можна встигнути запустити проект, створивши імітацію. Тобто створити щось, що буде називатися «Громадське телебачення», але по суті таким не буде», - упевнений він.

За його словами, два основних моменти - формування керівних органів та фінансування - ще не вирішені. «Якщо керівники і далі будуть призначатися зверху, Кабміном, а фінансування - закладатися в Державному бюджеті, то від зміни понять суть не зміниться. Канал залишиться найбільш лояльним до Кабміну», - пояснив експерт.

«Більше того, там зараз відбуваються дуже цікаві господарські процеси. Йде реорганізація юридичних осіб. А під час реорганізації завжди зростають корупційні ризики. Саме тому не виключаю, що може бути порушено питання про розслідування цих процесів при формуванні Суспільного мовлення», - припустив Попов.

Нагадаємо, законопроект №1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» був прийнятий Верховною Радою в квітні, а підписаний в травні 2014 року. Документом були встановлені правові підстави діяльності Суспільного телебачення та радіо.

22 травня 2014 року заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар повідомила, що Суспільне мовлення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом