У жовтні промвиробництво в Україні скоротилося на 16,3 % порівняно з жовтнем попереднього року, пише «Капітал», посилаючись на дані Державної служби статистики.

«Починаючи з травня, прискорювалося падіння виробництва вдвічі з кожним місяцем аж до вересня. Тоді ця тенденція перервалася, показавши уповільнення темпів промислової рецесії з 21,4 % у серпні до 16,6 %. В цілому за підсумками десяти місяців спад виробництва прискорився до 9,4 %», - зазначає видання.

Однак результати жовтня поки не дозволяють говорити про виникнення тенденції до відновлення промисловості, вважають опитані газетою експерти. Поліпшення показників минулого місяця - це радше сезонний фактор, каже керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чурін. З початком опалювального сезону, який припав на жовтень, збільшилися постачання електроенергії, газу, пари та конденсованого повітря. Порівняно з вереснем цей показник зріс більш ніж на 20 %, свідчить статистика.

«Про те, що рано радіти, свідчить і той факт, що всього одна галузь змогла наростити обсяги випуску продукції порівняно з жовтнем минулого року. Йдеться про виробництво продуктів харчування, напоїв та тютюнових виробів. При цьому продовжився спад в інших сферах, причому найбільше - у видобутку вугілля. У жовтні шахти видобули менше 40 % від того, що рік тому», - пише видання.

Говорячи про регіональні показники, варто звернути увагу на пожвавлення промисловості на Донбасі порівняно з вереснем. Проте в цілому падіння виробництва в Донецькій та Луганській областях усе ще катастрофічне - 55,2 % і 80 % відповідно. Як заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, основним негативним фактором, який впливає на економічне зростання, а отже, і на промисловість, є Російська Федерація, яка, за його словами, «веде неофіційну війну, порушуючи угоду про припинення вогню».

Ще до оголошення офіційної статистики в галузевих асоціаціях натякали, що показники жовтня напевно обійдуть темпи вересневого виробництва. В асоціації «Укравтопром» повідомили, що минулого місяця з українських конвеєрів заводів зійшло на 13,5 % більше машин, ніж у вересні. Однак щодо жовтня 2013 р. різниця все ще більш ніж істотна - 72,5 %.

Дещо покращили свої показники металурги. За даними об'єднання «Металургпром», зростання середньодобового виробництва чавуну сягнуло майже 10 %. Завдяки збільшенню постачань сировини збільшили виплавку меткомбінати «Азовсталь», ім. Ілліча та ім. Дзержинського, каже гендиректор «Металургпрому» Олександр Зражевський. До того ж, за його словами, в жовтні відновили роботу Єнакіївський метзавод і «Донецьксталь», які у вересні простоювали.

Тим не менш, виробничі потужності металургів працюють далеко не на повну силу. До початку листопада функціонувало дві третини - 20 із 30 доменних печей, які діють, а також 8 мартенівських печей з 11. «В цей час не працюють Алчевський меткомбінат, Донецький електрометалургійний завод, Донецький металопрокатний завод», - кажуть в «Металургпромі».

Додалося проблем меткомбінатам у зв'язку з девальвацією. За словами Зражевського, за дев'ять місяців, незважаючи на зниження продажів у натуральному вираженні на 14 %, металурги отримали прибуток від операційної діяльності у 6,6 млрд грн. Цьому сприяло подорожчання прокату чорних металів у середньому на 28,8 %. Однак після переоцінки валютних кредитів і відсотків за ними компанії галузі вийшли на збитки в 14,3 млрд грн, тоді як за три квартали минулого року вони сягали 8,8 млрд грн.

Ілюзій щодо подальшого стану у промисловості не мають ні виробники, ні аналітики. З урахуванням сформованого в жовтні-листопаді рівня виробництва, у грудні очікується виробництво чавуну, сталі і прокату на рівні 80 % від минулого року, повідомили в «Металургпромі».

При цьому, як зазначив Чурін, явних ознак для стабілізації ситуації в промисловості немає. З одного боку, за словами експерта, бізнес почуває себе невпевнено, утримуючись від подальших інвестицій, з іншого - триває падіння споживчого попиту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33