Переселенці штурмують управління соцзахисту в Києві. Черги за довідкою - кілька сотень людей. Пенсіонери та молодь, які виїхали з зони АТО, скаржаться: щоб отримати довідку, доводиться стояти годинами. Багато хто приходить сюди кілька днів поспіль, повідомляє телеканал «Бізнес».

Три місяці багато хто з них жили без копійки - пенсію ніхто не виплачував. Повідомлення, що з грудня українська влада вирішила припинити всі виплати на окупованих територіях, стало для жителів Донбасу останньою краплею. Тому вони прямо з поїзда біжать в столичне управління соцзахисту. Хоча процедура реєстрації триває близько 10 хвилин, у черзі стоять по кілька днів.

Видають довідку тільки в одному кабінеті, де працює всього три людини. Співробітники не приховують, що такого напливу людей не очікували. За останній місяць зареєстрували 2 300 переселенців. В середньому по 100 щоденно. Охочих - у п'ять разів більше. Як зазначає спеціаліст управління Шевченківської райадміністрації Ірина Єфремова, щоб скоротити черги, слід збільшити штат. Вони і так працюють по 12 годин на добу.

Щоб отримати документ переселенця, не обов'язково їхати в столицю. Це можна зробити і в інших регіонах. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код і головне - жити на території, непідконтрольній бойовикам. Такі умови затвердив уряд.

Перевірити, де дійсно живе переселенець, поки неможливо, кажуть працівники соцзахисту. Перелік цих документів не дозволяє встановити фактичне місце проживання переселенця. Тому є випадки, коли в Києві реєструють людей, які насправді не є переселенцями - живуть на окупованій території, а за грошима їздять в інші області. Як з цим боротися, в уряді поки не знають.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34