Якщо у січні-жовтні минулого року в цілому по країні оборот роздрібної торгівлі зріс на 9,3%, то цього року він упав на 6,8%. Таке падіння показує зубожіння народу, пише в своїй авторській колонці економічний експерт Олександр Охріменко.

Адже чим більше грошей у населення, тим швидше зростає обсяг цієї торгівлі - громадяни заробляють більше і більше витрачають. У складні часи у них починають падати доходи, і вони починають більше відкладати на зовсім уже чорний день.

У Арсенія Яценюка та Петра Порошенка є відповідь - винен Донбас, саме він псує статистику. І дійсно, саме в Луганській та Донецькій областях найбільш катастрофічне падіння - на 40,3% і 31,9% відповідно. І навіть ця статистика сумнівна: Держстат не дає ніякої інформації про те, як саме він збирає дані на окупованих територіях, і чи збирає зовсім. Але навіть ці дані ясно підтверджують: там, де Держстат може збирати інформацію, люди стали значно біднішими, зазначає експерт.

«Але і в інших, далеких від зони АТО, областях ситуація не набагато краща. У максимально віддаленій від Донбасу Волинської області торгівля скоротилася на 4,7%, у ближчій Миколаївській - і зовсім на 6,4%. Навіть у столиці народ став помітно менше витрачати - на 3,8%. У кількох регіонах, де статистикам все-таки вдалося зафіксувати зростання, воно не перевищує й одного відсотка. Втім, за теперішніх часів і це велике досягнення. Адже лише торік навіть населення найвідсталіших областей могло дозволити собі витрачати на сім відсотків більше», - пише Охріменко.

На його думку, це прямий результат зміни уряду - якщо рік тому фінансово-економічним блоком Кабміну керував Сергій Арбузов, то тепер це зона відповідальності прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, вказує експерт. Саме Яценюк погодився на нестримне зростання тарифів на газ і комунальні послуги та шалену девальвацію гривні, яка призвела до подорожчання імпорту.

Якщо навіть номінальні доходи не зростають (а чого б їм зростати в країні з економікою, що котиться під укіс, і зростанням безробіття?), на відміну від тарифів, які вмить зросли на десятки відсотків, у людей просто залишиться менше грошей на купівлю товарів і послуг. Якщо національна валюта дешевшає за рік майже вдвічі, це означає, що так само дорожчає імпорт. І людина, яка отримує доходи в гривнях (а це майже все населення України), може або купити зимове пальто або смартфон вдвічі дорожче, ніж роком раніше, і тоді у неї залишиться менше грошей на все інше; або купити той же смартфон, але куди гірше (це називається «зниження рівня життя»); або зовсім не купувати нічого, крім найнеобхіднішого, а зекономлені гроші перевести в долари на чорний день (що, зважаючи на стабільно високий попит на валюту, і відбувається). В статистичних викладках усе це відображається як зменшення обороту роздрібної торгівлі, а в житті - як стрімке зубожіння, резюмує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66