Приморський суд Одеси засудив до 2 років і 9 місяців позбавлення волі фігуранта справи про замах на Володимира Путіна Адама Осмаєва і звільнив його в зв'язку з відбуттям строку покарання, повідомляє прес-служба облпрокуратури.

Винесено вирок у справі за обвинуваченням громадянина у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 263 КК України, ст. 196, ч. 3 ст. 358 КК України (незаконне поводження з вибуховими пристроями; необережне знищення або пошкодження майна, використання підробленого документа)», - йдеться в повідомленні.

Державним обвинувачем вина підсудного доведена в повному обсязі.

«Громадянин засуджений до 2 років, 9 місяців і 14 днів позбавлення волі і звільнений з-під варти із залу суду в зв'язку з відбуттям строку покарання», - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, на початку 2012 року цей чоловік разом з іншими громадянами виготовляли вибуховий пристрій в приміщенні на вул. Тираспольській в центрі Одеси. Під час виготовлення пристрій вибухнув, унаслідок чого загинула одна людина.

Крім того, встановлено, що засуджений проживав в Одесі, використовуючи підроблений паспорт.

Як повідомлялося, 4 лютого 2012 року в Одесі у ході спеціальної операції були затримані ймовірні злочинці, що перебували в міжнародному розшуку.

Генпрокуратура України спрямувала кримінальну справу, порушену раніше органами МВС за ст. 263 КК України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), для розслідування в слідчий відділ УСБУ Одеської області. П’янзін, який отримав під час інциденту травми, був затриманий і почав активно співпрацювати зі слідством, повідомивши, що лідером їхньої групи був Осмаєв (його затримали в Одесі у лютому).

В СБУ підтвердили інформацію про те, що російські та українські спецслужби запобігли планам затриманих в Одесі Осмаєва і П’янзіна скоїти замах на Володимира Путіна після президентських виборів у РФ.

У березні 2011 року свідчення підозрюваних дозволили порушити стосовно затриманих справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 258-3 КК України (Створення терористичної організації), ст. 14, ст. 258 КК України (Підготовка теракту).

Генпрокуратура України після затримання підозрюваних отримала запит від Генпрокуратури РФ про видачу підозрюваних. Апеляційний суд Одеської області 14 серпня підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію до Росії Осмаєва, однак після рекомендацій ЄСПЛ процедура була призупинена.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47