Суспільне мовлення залежить від адекватного фінансування. Про це Forum'у сказала екс-заступник секретаря РНБО, сьомий номер виборчого партійного списку «Народного фронту» Вікторія Сюмар, коментуючи наскільки реальним є те, що Суспільне мовлення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

«Насправді, думаю, ми повинні все зробити, щоб Суспільне телебачення почало функціонувати вже з 1 січня. Це важливе для країни питання. Звичайно, значною мірою все залежатиме від адекватного фінансування. Потрібен бюджет, певні кошти, ресурси», - заявила вона.

За словами Сюмар, також потрібно створити громадську наглядову раду Суспільного мовлення. «Вона повинна мати довіру, бути здатною реально регулювати процеси в структурі Суспільного мовлення», - додала вона.

«Завдань ще багато. Хоча що принципово, що стосується формату власності, то ці питання вирішені, і це серйозний крок уперед», - вважає майбутній народний депутат України.

На зауваження, що терміни підтискають і до 1 січня залишилося півтора місяця, Сюмар сказала: «Ви знаєте, я б вам сказала так: як на мене, то сьогодні Перший Національний працює в режимі суспільного мовлення... Тут людський чинник відіграє серйозну роль. І це потрібно закріпити різними інструментами».

Також Сюмар сподівається, що тривала коаліціада і відсутність навіть проекту державного бюджету на 2015 рік не позначаться на планах почати з нового року Суспільне мовлення.

«Так, фінансування має бути бюджетним. Так записано в законі. І так на перших рівнях буде. Потім, можливо, будемо вносити зміни в закон, дивитися, як інакше це робити... І якщо немає проекту держбюджету, то УТ-1 фінансуватиметься згідно з нинішнім бюджетом. Це не означає, що все зупиниться. В крайньому разі, той рівень, що є сьогодні, буде й надалі забезпечуватися», - пояснила Сюмар.

Нагадаємо, законопроект №1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» був ухвалений Верховною Радою в квітні, а підписаний у травні 2014 року. Документом були встановлені правові підстави діяльності суспільного телебачення та радіо.

22 травня 2014 року заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар повідомила, що Суспільне мовлення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про створення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49