Україна серйозно розгубила експортні потужності. Таку думку Forum'у висловив член Ради Національного банку Юрій Полунєєв, коментуючи офіційну статистику експорту та імпорту.

«Статистика експорту та імпорту сьогодні відображає таку картину: внаслідок війни на сході, анексії Криму країна втратила серйозні експортні потужності. Нам необхідно чекати нових економічних реалій в Україні, а саме фактично нової конфігурації нашої економіки», - зазначив він.

Полунєєв додав, що «поки ніхто не береться прогнозувати, коли відновлять роботу під юрисдикцією України шахти, металургійні, машинобудівні підприємства на сході».

«Потрібно враховувати, що внаслідок цієї надзвичайно несприятливої ситуації для економіки України експорт скоротився і продовжить скорочуватися. Можна очікувати, що ми можемо втратити до 40% експорту країни. Якщо буде втрачено значний зовнішньоекономічний ринок, не відновляться торгово-економічні відносини з РФ, - можемо очікувати, що наша економіка за розмірами і структурою буде набагато меншою, ніж сьогодні, і ніж та економіка, яка була у нас на кінець 2013 року», - підсумував Полунєєв.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом