Кілька сотень українців з різних регіонів країни зажадали від керівництва НБУ застосувати дієві методи вирішення конфлікту з доларовими кредитами, а також - відповіді за дії в сфері курсу національної валюти.

Як розповіла активістка з Харкова Вікторія, валютним позичальникам в ситуації, коли курс гривні різко впав, просто нема чим погашати кредит.

Більше того, активісти підкреслюють, що вже кілька місяців уряд і Нацбанк залишаються глухими до їх проблем і ніяк не реагують на вимогу перерахувати валютні кредити за фіксованим курсом.

«Півроку уряд не звертає на нас уваги. Ми не достукалися до жодних дверей, ні до НБУ, ні до Ради, ні до апарату Президента. НБУ не виконує свої функції, Верховна рада не виконує прийняття законів, Президент не виконує свої передвиборні обіцянки - він обіцяв перед виборами перевести валютні кредити за фіксованим курсом на момент видачі. Коли ми передавали йому вимоги в Харкові, він сказав, що нам пропонували пільгові умови, але які це «пільгові» - ми досі не знаємо. Минуло вже більше місяця - відповіді немає», - розповіла Вікторія.

Крім того, доларових позичальників дуже лякає обіцяний главою НБУ Валерією Гонтаревою закон про захист прав кредиторів.

«Під час свого останнього виступу Гонтарева сказала, що першими діями НБУ, як тільки запрацює Верховна Рада, буде закон про захист прав кредиторів. Тобто - вони рефінансують банки, захищають кредиторів. А населення для них не існує. За рахунок чого живуть ці банки? За рахунок нас! Але ніхто з керівництва у нас в країні не несе кримінальну відповідальність ні за що. Завтра буде долар по 20, потім по 50. Що далі - ми сядемо в тюрму? Тому що нас ніхто не захищає», - наголосила активістка.

Учасники акції впевнені, що нинішній уряд захищає інтереси комерційних банків, а не українців.

«Ми всі - активісти і неактивісти - написали листа про захист прав споживачів. І отримали відповідь, що вони в НБУ цим не займаються. Значить, ми не захищені, а вони хочуть на рівні законопроекту захистити себе. І якщо цей законопроект буде підтриманий, у позичальника мало того, що відберуть майно, вимагатимуть моральну шкоду, ще й можуть посадити - нас, наших чоловіків, поручителів, а це чотири мільйони чоловік. Якщо приймуть цей закон, він буде проти наших сімей. Це буде геноцид проти власного народу», - висловила думку активістка Олена.

При цьому активісти зазначили, що готові кожен день стояти під НБУ, поки їх вимогу за перерахуванням валютних кредитів за фіксованим курсом не буде виконано.

Як раніше повідомляв ForUm, 17 листопада під стінами будівлі Національного банку України відбулася акція протесту «Банківський бунт».

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34