Купуючи товари, українці платять 18 гривень за долар. Про це пише видання «Взгляд».

«Ще рік тому я міг закуповувати товар без передоплати, - розповів Володимир, приватний підприємець, у якого в столиці є декілька магазинів недорогих китайських взуття та сумок. - Розраховувався за фактом, мало того - іноді мене навіть докредитовували. Після того як почалася постійна напруга з Майданом, постачальник категорично відмовляється працювати без передоплати. Розраховуюся в доларах. Зрозуміло, сьогодні, коли він лізе вгору щогодини, щоб не опинитися в мінусі (у мене дешевий товар, націнка мінімальна), доводиться прораховувати, за якою ціною продавати сьогодні чергову партію, щоб завтра вистачило грошей на нову».

«Раніше, ще з літа, закладаючи у роздрібну ціну потенційне зростання валюти на 30-50 копійок на тиждень. Зараз прийняв рішення закласти 1,5 гривні. Інакше, бачу, не викрутимося. Виходить на цей момент більше 18 грн за долар», - каже наш співрозмовник.

«На зростання курсу валют особливо болісно реагують ті, хто продає товар з невеликою маржею, - пояснює провідний економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Будь-яке подорожчання долара або євро (які потрібні для закупівлі товару) на 10-15% - це вже збитки для підприємця, тому він змушений подорожчання закладати в ціну».

За оцінкою експерта, найбільш відчутно дорожчають товари в інтернет-магазинах й у великих мережах побутової техніки та електроніки - саме на цих майданчиках реалізуються товари з невеликою націнкою. У першому випадку власники торговельних інтернет-ресурсів дозволяють собі продавати товар фактично за оптовими цінами, оскільки їм вдається економити на оренді торговельних залів. І в той же час вони дуже вразливі до будь-яких коливань долара. І в нинішній ситуації їм потрібно торгувати так, щоб виручки вистачило на закупівлю чергових партій (бажано в колишніх обсягах), і на те, щоб сформувати хоч мінімальну фінансову «подушку безпеки». У другому - мережі побутової техніки через високу конкуренцію давно працюють з дуже невеликою маржею. А оскільки закуповувати товар доводиться виключно в іноземній валюті, її подорожчання навіть на 5-10% тут же б'є рикошетом за роздрібній ціні - маржа повністю «стирається».

За останні півтора тижня зростання цін в інтернет-магазинах становило 10-20%. Тобто, деякі товари (одяг, парфумерія, ліки) зараз продаються за ціною, яка адекватна курсу 18 грн/дол.

Нагадаємо, долар на чорному ринку піднявся на 15% (з 14,5 до 16 грн). На офіційному - на 20% (з 12,95 до 15,5 грн). Безготівковий долар в інтернет-просторі оцінюється по 16,9-17,3 грн.

Як пише видання, є й інша категорія торговельних операторів - ті, хто від початку закладає в роздрібну ціну досить високу надбавку, розповіли аналітики МЦПД. Це стосується, наприклад, брендових одягу та взуття, статусних або екслюзивних предметів розкоші. У таких магазинах зростання курсу долара практично не відіб'ється на цінниках, упевнені аналітики: торговці цілком можуть собі дозволити дещо зменшити прибуток, але при цьому зберегти лояльність колишніх клієнтів і не втратити нових покупців.

За інформацією видання, поповзли ціни і в турбізнесі. Тури у великих операторів з позаминулого понеділка подорожчали на все ті ж 15-20%.

«Вартість путівок безпосередньо залежить від вартості валюти, - розповіла прес-секретар Асоціації лідерів турбізнесу України Юлія Олійник. - Тому зараз ціна змінюється буквально кожного дня, вона строго «прив'язана» до курсу євро або долара на конкретний банківський день, ні копійкою більше. Закладати в ціну додаткові курсові ризики оператори не ризикують. Але якщо, наприклад, людина розраховується за путівку вже після завершення банківського дня і гроші в компанію приходять уже назавтра, ціну, можливо, потрібно буде перераховувати (якщо валюта встигне подорожчати).

У той же час дрібні туристичні компанії, щоб утриматися на плаву, встановлюють «свій» курс гривні до долара в ціні на тури. Зараз це 16,7-17,5 грн. Так вони намагаються убезпечити себе від фінансових втрат, які напевно виникнуть під час остаточного розрахунку з іноземними контрагентами, якщо іноземна валюта в Україні продовжить дорожчати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40