Економіка Японії несподівано скотилася в рецесію у третьому кварталі, що додає приводів прем'єр-міністру Сіндзо Абе відкласти підвищення податку з продажів і провести дострокові вибори.

Японський ВВП скоротився на 1,6 відсотка в річному обчисленні у липні-вересні після того, як впав на 7,3 відсотка в другому кварталі у результаті першого підвищення податку з продажів, що підкосило споживчі витрати.

Очікувалося, що третя світова економіка зросте на 2,1 відсотка в третьому кварталі, але споживання та експорт були ще слабкими, в результаті чого компанії залишилися з величезними невитраченими запасами, повідомляє Reuters.

У квартальному обчисленні економіка скоротилася на 0,4 відсотка в третьому кварталі після зниження на 1,8 відсотка у попередні три місяці.

Приватне споживання, на яке припадає близько 60 відсотків економіки Японії, зросло на 0,4 відсотка порівняно з другим кварталом, наполовину менше, ніж очікувалося.

Економічний радник Абе назвав економічний спад «шокуючим» і закликав уряд подумати про заходи підтримки економіки.

«Це абсолютно не та ситуація, в якій ми повинні обговорювати підвищення податку з продажів», - сказав Ецуро Хонда, професор University of Shizuoka і відомий автор політики боротьби з дефляцією, яку просуває Абе.

Однак деякі економісти говорять, що ситуація може покращитися в жовтні-грудні.

«Якщо поглянути на фундаментальні індикатори, то видно, що вони рушили у бік зростання, так що, якщо ця тенденція збережеться... наступний квартал повинен бути кращим», - сказав Дзунко Нісіока з RBS Securities Japan.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20